Не до жартів: глобальне потепління серйозно змінить клімат в Україні - експерт

1 хв на прочитання27 Серпня 2024, 13:20
ФОТО: ілюстративне

З початку 2024 року температура в Україні майже щомісяця била рекорди. Почастішали бурі, смерчі, повені та засухи.

Клімат стає теплішим майже у всьому світі. Відчутно зачепили ці глобальні зміни й Україну. Аномальна спека, декілька врожаїв за сезон: глобальне потепління вплине не тільки на клімат в Україні, він матиме серйозний влив на економіку держави, прогнозує очільниця лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Світлана Краковська. Про це пише Економічна правда.

Спекотне літо - це не лише дискомфорт, це ще й серйозні виклики. Вже тепер варто звикати до теплої зими без опадів, великого, тривалішого за три місяці спекотного літа, короткого міжсезоння. А також - до смерчів, буревіїв, паводків і різких змін погоди зі значним коливанням температури.

Тепліша погода в перспективі може підвищити ефективність українських земель. Так, вегетаційний період до 2040 року подовжиться на 10-12 днів, а до кінця століття — на три місяці. У перспективі це дозволить збирати кілька врожаїв за сезон.А оскільки саме агросектор завжди був чи не головним джерелом доходів держави, на цьому можна буде заробити. Якщо відповідально підготуватися до змін.

За підтримки Євросоюзу, кліматологи розробили стратегії адаптації до змін клімату в Миколаївській, Львівській та Івано-Франківській областях. Зокрема вчені спрогнозували, яким може бути клімат в Україні до 2100 року. Тепер важливо своєчасно й ефективно впровадити надані експертами рекомендації.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: