Цукор вміє ховатися там, де ви б ніколи не стали його шукати, і весь час називає себе різними іменами.Наприклад, є фруктово-зерновий батончик, на якому великими літерами написано “без цукру”, та ще багато чого написано, щоб відволікти увагу. Але у складі продукту на першому місці зазначено “патока крохмальна”, а трохи далі у списку стоїть “мальтодекстрин”. Начебто ніякого обману - цукру ніде немає. Однак і патока, і мальтодекстрин є цукром.
Про імена цукру та його норму ідеться у дописі Всеукраїнського освітнього проєкту Здорове харчування для дітей.
У дослідженні, що проводилося в США, опублікованому у 2012 році, науковці проаналізували 85,451 продукт, із яких 75% містили прихований цукор.
Для дітей Британська служба охорони здоров’я (NHS) радить:
Наразі відомо, що цукор має 61 назву. Ось ті, що зустрічаються найчастіше:
Тут https://bit.ly/2XCGBg9 можна знайти повний перелік.
У проєкті говорять, що не буває “кориснішого” цукру. Коричневий, фініковий, кокосовий та інші, що їх позиціонують як більш здорову і корисну альтернативу білому цукру, - це всього лише назви одного й того ж продукту. Не є кориснішими і різні сиропи, як-то кленовий чи сироп агави, а також мед - все це той самий цукор. Тому варто читати етикетки, пам’ятати про помірність і, незалежно від назви цукру, дотримуватися рекомендацій по його вживанню.
Також пам’ятайте: цукри, які природно містяться у фруктах, овочах та молочних продуктах не потрібно рахувати. Це не є доданий або вільний цукор, тому його кількість до денної норми не включається.