Названий овоч, який допомагає зміцнити кістки та серце
Він захищає від старіння, сприяє здоров'ю крові та серцево-судинної системи
Незважаючи на те, що червонокачанна капуста практично не відрізняється від звичайної за смаком, вона містить більшу кількість цінних елементів і корисних властивостей, що сприяють зміцненню організму і запобіганню цілого ряду серйозних захворювань.
Фіолетова, бузкова, червона, синя або навіть блакитна – як тільки не називають у народі капусту за незвичайний колір її листя, яким вона зобов'язана пігментам антоціанінам. Ця речовина належить до сімейства флавоноїдів, які, як відомо, є одними з найсильніших антиоксидантів у природі. Вони захищають від старіння, сприяють здоров'ю крові, серцево-судинної системи та мозку, покращують зовнішній вигляд шкіри, сприятливо впливають на зір і навіть допомагають захиститися від раку.
При невеликій кількості калорій, у «червоній» капусті міститься велика кількість поживних речовин, наприклад харчові волокна, вітаміни А, С, К, В6 та мінерали, такі як магній, цинк, залізо та кальцій. Давайте розберемо докладніше, які переваги для нашого здоров'я несе в собі регулярне вживання цього овочу:
Запобігає серцево-судинним захворюванням
Червонокачанна капуста багата на антоціани, які допомагають захистити організм від атеросклерозу, що призводить до серцево-судинних захворювань. Крім того, цей пігмент діє як антиоксидант, насамперед запобігаючи окисленню «поганого» холестерину, одночасно надаючи протизапальну дію та підтримуючи здоров'я кровоносних судин.
Дослідження, проведене на замовлення міністерства охорони здоров'я та соціальних служб США, показало, що антоціани швидко всмоктуються в ендотеліальні клітини, запобігаючи окислювальним процесам. Вчені дійшли висновку, що цей процес істотно впливає на захист судин та профілактику ішемічної хвороби серця. Крім того, антоціани мають заспокійливу дію на кровоносні судини, що сприяє зниженню високого кров'яного тиску.
Допомагає зміцнити кістки
Червонокачанна капуста містить низку корисних для здоров'я кісток поживних речовин, у тому числі вітаміни С і К, а також кальцій, марганець та цинк. Крім цього, «червона» капуста багата на вітамін К1, який міститься в основному в рослинній їжі, такий як листова зелень або овочі сімейства хрестоцвітих - на відміну від вітамін К2 можна зустріти в продуктах тваринного походження або в ферментованих продуктах. Існує ряд доказів того, що обидві форми вітаміну К грають роль у підтримці міцних і здорових кісток, хоча вчені відзначають, що необхідні подальші дослідження, щоб точніше визначити рівень ефективності кожного з них.
Підходить для дієти
Ви, найімовірніше, чули, що капуста вважається їжею з негативною калорійністю, тобто вся отримана з неї енергія, і навіть більше, піде на її перетравлення. Насправді це не зовсім так, але це не означає, що цей овоч не сприяє зниженню ваги.
Капуста дуже універсальна - її можна вживати в сирому, приготовленому на парі, маринованому, тушкованому і навіть запеченому вигляді. При цьому на 100 грамів у ній утримуватиметься близько 27 ккал. Крім того, харчові волокна і клітковина в капусті активізують систему травлення, що додатково сприяє спалюванню калорій.
Захищає від деяких видів раку
Експерти вважають, що вміст у капусті сульфорафану та антоціанів – двох сполук, які були вивчені щодо протиракових властивостей, дають цьому овочу можливість боротися з деякими видами онкологічних захворювань. До речі, саме завдяки сульфорафану капуста має гіркуватий присмак.
Дослідження вчених довели, що ця речовина здатна запобігти або інгібувати деякі види раку, включаючи рак стравоходу, меланому, рак підшлункової залози та простати. Крім того, дослідження пов'язують споживання овочів сімейства хрестоцвітих, включаючи капусту, з нижчим ризиком розвитку колоректального раку або раку молочної залози.