Крім смакових якостей, какао має поживний склад, а це понад 300-х речовин. Звичайно, всі перерахувати складно, але найкорисніші варто озвучити.
Так, какао містить: рослинний білок, жири, вуглеводи, харчові волокна, органічні кислоти, бета-каротин, сахарозу, вітамінний комплекс, а саме вітаміни групи В, А, РР, Е, мінеральні речовини (кальцій, магній, марганець, натрій, цинк, мідь, фтор, залізо).
Наприклад, щоб відновити в організмі запаси заліза і цинку, досить 2-3 чашечки какао на тиждень або ж кілька шматочків чорного шоколаду.
Ще одна корисна речовина, що входить до складу какао – меланін, який захищає шкіру від негативного впливу ультрафіолетових променів. Особливо гостро організм потребує меланін в літню пору, коли сонце найбільш активно і небезпечно для здоров’я. Чашечка ароматного какао не тільки захищає від сонячних опіків, але і сприяє гарній засмазі.
Регулярне вживання какао здатне захистити серце під час стресових ситуацій. До такого висновку прийшли вчені з Університету Бірмінгема, дослідження яких опубліковано в журналі Nutrients.
Фахівці з'ясували, що флаваноїди, які містяться в бобових - група природних кисневмісних гетероциклічних сполук, похідних бензо-гамма-пірона - позитивно впливають на функції кровоносних судин під час психічної напруги.
"Вживання какао, багатого флаваноїдами, може бути ефективним способом зменшення тимчасових порушень ендотеліальної функції після стресу і поліпшення кровотоку під час стресових епізодів", - повідомили автори дослідження.
Завдяки високому вмісту калію даний продукт корисний при серцевій недостатності. А головне джерело енергії в какао – теофілін сприяє розширенню кровоносних судин, покращуючи кровообіг і сприятливо впливає на роботу серця. Крім того, какао містить і інші компоненти, які за впливом схожі із кофеїном: покращують настрій, підвищують працездатність, допомагають впоратися з депресією і хронічною втомою, але мають значно менше протипоказань.
Що стосується калорійності продукту, то 100 грамів какао-порошку містить 350 ккал. Напій з какао досить поживним, тож може стати гарною альтернативою денного перекусу. А вміст жирів і вуглеводів в какао в рази менше, ніж в шоколаді.
Вчені рекомендували включити какао в щоденний раціон, нагадавши, що флаваноїди містяться і в інших продуктах: зеленому чаї, малині, вишні, ожині і винограді.
Раніше ми розповідали, які звички можуть покращити здоров'я та імунітет людини.