Названий напій, який може збільшити ризик інсульту “в п’ять разів”
Хоча фактори ризику інсульту широко відомі, причини обговорюють рідко.
Інсульт-це небезпечне явище, яке може призвести до серйозних наслідків для здоров’я і смерті, якщо пацієнту швидко не надати медичну допомогу. Інсульт – основна причина смерті та інвалідності по всьому світу, проте експерти впевнені, що його можна уникнути. Хоча фактори ризику інсульту широко відомі, причини обговорюють рідко.
За словами фахівців, існує напій, який в п’ять разів збільшує ризик інсульту і навіть викликає раптову зупинку серця повідомляє Daily Express.
Щорічно інсульт забирає життя близько 32 тисяч осіб у Великобританії. Його можуть викликати тромби або внутрішньомозкові крововиливи. На жаль, ті, кого інсульт не вбиває відразу, назавжди залишаються інвалідами. Шанси на одужання значно збільшуються, якщо людина отримує допомогу відразу ж, як тільки з’являються симптоми.
Енергетичні напої містять кофеїн, але його замаскують за допомогою, наприклад, Гуарани, в якій цієї речовини в два рази більше, ніж в кавових зернах.
“В енергетиках містяться величезні дози кофеїну і іноді інших стимуляторів, – розповіла Клівлендській клініці ревматолог Рула Хаджі-Алі (Rula Hajj-Ali). Ми виявили, що деякі з тих, хто їх п’є, потрапляють в лікарню з інсультом або серйозними внутрішньомозковими крововиливами. Зазвичай це молоді люди 30-40 років, у яких іншим проблем зі здоров’ям немає”.
Експерти Клівлендської клініки пояснюють, що, якщо після вживання енергетика відбувається інсульт, він є результатом оборотного церебрального вазоконстрикторного синдрому (ОЦВС).
У судинах головного мозку відбувається різкий спазм, який може або перекрити надходження крові до органу, або викликати крововилив.
Найважливіший симптом ОЦВС – сильний головний біль, яка протягом декількох хвилин серйозно наростає.
Чому енергетики викликають ОЦВС незрозуміло, проте вважається, що корінь проблеми може полягати в надлишку кофеїну. Надмірне споживання кофеїну різко збільшує кількість кальцію, що вивільняється в клітинах серця. Крім того, кофеїн збільшує ризик фібриляції передсердь, іншими словами миготливої аритмії.