Названо продукти, які провокують запалення
Всього в індексі фахівці назвали 18 груп продуктів, які продемонстрували найбільш сильний зв'язок зі збільшенням запальних біомаркерів
Вчені довели, що вживання в їжу деяких продуктів призводить до хронічного запалення. Фахівці з'ясували, що дієта з великою кількістю червоного і обробленого м'яса, рафінованого зерна і солодких напоїв призводить до запалення в організмі. В результаті збільшується ризик інсульту і серцево-судинних захворювань. Результати дослідження опубліковані в журналі Journal of American College of Cardiology.
Дослідники на чолі з доктором Джун Лі з Гарвардської школи громадської охорони здоров'я створили запальний індекс харчування, заснований на оцінці кількості біомаркерів запалення в крові. Всього в індексі фахівці назвали 18 груп продуктів, які продемонстрували найбільш сильний зв'язок зі збільшенням запальних біомаркерів.
Вчені також встановили, що при вживанні таких продуктів ризик серцевих захворювань збільшується на 46 відсотків, а ймовірність інсультів - на 28 відсотків.
Для зниження можливих ризиків фахівці рекомендують вживати в їжу більше антиоксидантів і клітковини. Вони містяться в зелених листових овочах, наприклад, капусті, шпинаті, рукола. Крім того, корисні гарбуз, жовтий перець, квасолю, моркву, цільнозернові продукти, кава, чай і вино.
Однак найбільше знижують запалення в організмі волоські горіхи.