Французькі вчені назвали шкідливий продукт, який спричиняє інсульти. Від нього слід відмовитись, щоб уникнути проблем зі здоров’ям.
Вчені з Університету Сорбонна Париж-Норд заявили, що слід відмовитися від вживання штучних підсолоджувачів. Вони провели дослідження, що довело небезпеку харчової добавки.
В експерименті взяли участь понад 100 тисяч дорослих французів. Середній вік учасників – 42 роки, а більшість з них були жінками.
У ході дослідження випробувані вели особистий дієтичний щоденник, у який записували все, що вони їдять чи п’ють, відзначаючи бренди. Результати показали, що майже 40% випробуваних використовують штучні підсолоджувачі.
За 10 років спостережень вчені зафіксували понад 1,5 тисячі різних серцево-судинних захворювань, включаючи інсульти, серцеві напади, мініінсульти та стенокардію. При цьому вживання штучних підсолоджувачів пов’язане з ризиком виникнення серцевих захворювань.
Вчені наголосили:
Підсолоджувач аспартам підвищує ризик цереброваскулярних захворювань на 17%;
Ацесульфам калію та сукралоза підвищують ризик ішемічної хвороби серця.