Догори
Дати відгук

Названо 5 факторів, що знижують імунітет

Є безліч факторів, які суттєво знижують опірність організму до різних хвороб

6 хв на прочитання01 Грудня 2022, 06:49
Поділитись:

Імунітет – це природні захисні сили, які є у будь-якому організмі. Їх забезпечує червоний кістковий мозок, лімфатичні вузли, селезінка та вилочкова залоза. Але є безліч факторів, які суттєво знижують опірність організму до різних хвороб, і більшість із них провокується самою людиною, пише agronews.ua.

Більшу частину імунної системи становить лімфоїдна тканина. Деякі частини цієї сполучної тканини є у слизових оболонках, які покривають бронхи, сечовий міхур, нирки. Вони знаходяться всередині дихальних, сечостатевих шляхів, всього травного тракту. Весь шлунково-кишковий тракт вистелений лімфоїдною тканиною у вигляді слизової оболонки. Тому особливо важливо, для захисту імунітету стежити за здоров’ям кишечника.

 Чинники, що послаблюють імунну систему

  1.  Лікарські препарати

Засоби для знеболювання

Знеболювальні препарати, що часто вживаються, такі як кортикостероїдні або протизапальні препарати нестероїдного походження, викликають пошкодження слизової оболонки кишечника. Внаслідок цього у людини виникає синдром підвищеної проникності кишечника. Наслідком цього порушення стає ослаблення його захисних властивостей та зниження функціональних здібностей імунітету.

Порушення в імунній системі можуть виникати, якщо людина вживає знеболювальні препарати навіть кілька разів на тиждень! При найменших підозрах, слід обов’язково проконсультуватися з лікарем, пройти всебічне обстеження, і підібрати іншу, більш щадну терапію.

 Препарати, що знижують кислотність

Багато людей використовують засоби від печії самостійно, без призначення лікаря. Але ці, на перший погляд, абсолютно безпечні препарати, можуть негативно впливати на імунітет з багатьох причин. Найбільш прості антацидні засоби знижують кислотність у шлунку. Більш серйозні інгібітори впливають на кислотозалежні захворювання і кардинально змінюють концентрацію кислоти шлункового соку.

Але, річ у тому, що висока кислотність у шлунку потрібна у тому, щоб відбувалася «стерилізація» вживаних продуктів, що забезпечує сам організм. А якщо людина приймає препарати, що знижують кислотність, то його системи більш схильні до впливу агресивних мікроорганізмів, і тим самим створюється додаткове навантаження на лімфоїдні оболонки травного тракту.

Медичні дослідження в одному з найбільших американських клінічних центрів світу – клініці Майо, підтвердили дані про те, що пацієнти, які регулярно приймають засоби від печії, мають більш мізерну мікрофлору в кишечнику. Внаслідок цього у них набагато вищий ризик виникнення різних захворювань. Також, такі люди частіше схильні до впливу клостридій – анаеробних бактерій, здатних виробити найбільш сильний з відомих отрут – ботулотоксин.

 Серйозною проблемою людей, які постійно приймають засоби для зниження кислотності, є дефіцит вітамінів та корисних речовин. Справа в тому, що ряд корисних речовин просто не засвоюється в шлунковому соку з недостатньою кислотністю. На тлі вживання таких засобів часто виникає нестача вітаміну В 12, С, заліза, цинку. А недостатність цих речовин сприяє ослабленню імунної системи.

 Важливо зрозуміти, що абсолютно безпечних лікарських засобів не існує у природі. Кожен препарат впливає організм по-своєму, з одного боку, полегшуючи стан, з другого – послаблюючи його. Тому приймати ліки слід лише під контролем лікаря. Найкраще – дотримуватись призначеної дієти, адже тільки деякі продукти викликають особливо сильне утворення шлункового соку. Слід раз і назавжди виключити їх зі свого раціону, тоді не потрібно багато препаратів.

 Антибіотики

Антибактеріальні засоби, які приймаються безконтрольно, також сприяють пригніченню природних захисних сил. При попаданні в організм антибіотики знищують не тільки хвороботворні збудники, але діють на всі бактерії, в тому числі і корисні, які необхідні для життєдіяльності людини. Якщо в організмі відсутні необхідні мікроорганізми, то слизова оболонка кишечника починає поглинати токсичні речовини, а імунна система слабшає. Лікувати будь-які інфекційні, застудні чи вірусні захворювання слід тільки під наглядом лікаря, а після курсу терапії необхідно відновлювати мікрофлору організму

Жорсткі дієти

Часто бажання мати модні пропорції фігури змушує слідувати низькокалорійним дієтам, що рекламуються, і здійснювати самостійно детокс процедури. Слід розуміти, що організм людини – це струнка система. Різке коливання в його роботі, викликане жорсткою дієтою, в переважній більшості випадків викликає серйозні захворювання, навіть якщо не відразу, і значно шкодить імунній системі.

 Так звані «шокові дієти» з малою кількістю дозволених продуктів і низькою кількістю вуглеводів, сприяють тому, що практикуючі їх, хворіють набагато частіше. Такі експрес-програми, крім цього, провокують гострий дефіцит корисних мікроелементів, які одержують із продуктів харчування.

Тільки правильне, збалансоване харчування та виключення дійсно шкідливих компонентів, здатне позбавити зайвої ваги і заразом, суттєво оздоровити організм, посилюючи імунну систему.

Алкогольні напої

Спиртні напої значно шкодять усім органам та системам організму, у тому числі імунітету. Алкоголь пригнічує здатність кісткового мозку, виробляти червоні та білі кров’яні тільця, що послаблює захисні функції слизової оболонки. Якщо повністю виключити вживання алкоголю не вийде, слід хоча б набагато знизити його кількість, що допоможе істотно оздоровити організм.

Часті поїздки

Нині дуже багато людей постійно переміщається. Багато хто змушений їздити у відрядження, інші – здійснюють подорожі за власним бажанням. Але, такі люди повинні знати, що здійснюючи поїздки, вони піддаються впливу багатьох мікроорганізмів. І в більшості випадків, до цих бактерій їх організми зовсім не пристосовані, особливо коли справа стосується екзотичних країн.

 Інфекційні збудники можуть бути в літаках, готелях, які постійно присутні в повітрі та воді – все це потрапляє в організм і рано чи пізно викликає різні порушення, які можуть проявитися і через кілька років. А крім цього, свій внесок вносять клімат, недостатній відпочинок і незвичний раціон.

Зменшити шкоду допоможе правильне харчування з великою кількістю вітамінів, повноцінний відпочинок та регулярні фізичні вправи. Ними слід займатися щонайменше 15 хвилин на день.

Вимушена самотність

Багато медичних досліджень підтвердили, що люди, які відчувають постійне почуття самотності і внаслідок цього пригнічений стан страждають від поганого імунітету. Більшість людей зізнаються, що відчувають сильну самотність та соціальну ізоляцію. Частина з них при цьому проживають із родичами в сім’ї. Тобто хронічна самота не залежить від наявності чи відсутності соціального спілкування у житті. Це психологічні проблеми людини, яка відчуває, що не знайшла свого місця у світі та суспільстві.

Самотність, коли не є свідомим та комфортним вибором самої людини, пригнічує здоров’я на клітинному рівні, сприяє виникненню запальних процесів, гальмування імунних реакцій, у тому числі й вірусних збудників.

Такі практики, як вправи на розслаблення, зниження стресу, кваліфікована допомога психолога, допомагають зняти тривожність, страх перед спілкуванням і допоможуть примиритися з навколишньою дійсністю.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.