Названі найкорисніші вітаміни та мінерали для серця
При нестачі калію виникають порушення роботи серцевої та скелетної мускулатури
Організму для правильної роботи дуже потрібні вітаміни, мікроелементи та інші цінні речовини.
- Вітамін РР (ніацин)
Цей вітамін необхідний виділення енергії з вуглеводів і жирів, для білкового обміну. Входить до складу ферментів, які забезпечують клітинне дихання. Ніацин знижує рівень «поганого» холестерину в крові і підвищує рівень «хорошого». Цією речовиною багаті тунець, висівки, куряча грудка, зелений горошок, часник, солодкий червоний перець.
- Калій
При нестачі калію виникають порушення роботи серцевої та скелетної мускулатури, може розвинутись аритмія. Калій виводить надмірну рідину з організму, зменшуючи навантаження на серце та знижуючи артеріальний тиск. Калієм багаті: чорнослив, курага, квасоля, горох, горіхи, петрушка та листові овочі, картопля, броколі, банани, чорна смородина.
- Магній
Цей елемент бере участь у регуляції передачі нервових імпульсів та у скороченні м’язів. Чинить спазмолітичну дію, а також знижує тиск, тому що надає розслаблюючу дію на стінки судин. Дефіцит магнію може провокувати аритмію та інші захворювання серцево-судинної системи. Магній можна знайти в кунжуті, насінні гарбуза, зернових, бобових, горіхах, какао, зелені, морепродуктах, висівках.
- Вітаміни групи В⠀
Ці вітаміни покращують метаболізм у міокарді. Наприклад, одна з похідних вітаміну В1 (кокарбоксилаза) стимулює серцеві скорочення та життєво необхідна для людини. Вітамін В6 допомагає виводити з організму шкідливий холестерин. Ними багатий шпинат, квасоля, горох, горіхи, картопля, цитрусові.
- Омега-3
Жирні кислоти Омега-3 покращують плинність крові, зменшують її в’язкість, захищаючи судини від утворення тромбів, знижують рівень холестерину та тригліцеридів. Їх можна знайти в жирних сортах риби, оливковій олії, риб’ячому жирі.
- Вітамін Р
Він зміцнює стінки судин, нормалізує стан стінок капілярів, підвищуючи їхню міцність і еластичність, знижує тиск, уповільнює серцевий ритм. Рутин є в зеленому чаї, цитрусових, гречці, шипшині, вишні, малині, смородині.