Науковці застерігають: жіночі гігієнічні тампони небезпечні — вони можуть містити свинець і миш’як

1 хв на прочитання19 Серпня 2024, 10:31
Фото ілюстративне

Безпечного рівня не буває.

Науковці з Колумбійського університету виявили в жіночих гігієнічних тампонів токсичні метали, зокрема свинець і миш'як. Для цього фахівці вивчили продукцію 14 брендів, поширених у США, країнах Європи та Великої Британії, розповідає лікар Олександра Литкіна.

На думку дослідників, метали могли потрапити в тампони через забруднення поглинальних матеріалів — бавовни та віскози. Наприклад, бавовняні рослини могли ввібрати токсичні метали з ґрунту. Крім того, метали могли потрапити в гігієнічні товари через забруднення води в ЄС і США свинцем.

Концентрація свинцю в тампонах із неорганічних матеріалів виявилася вищою, ніж у вироблених з органічних. З миш'яком ситуація протилежна. Перший тип тампонів виробляється з віскози або суміші бавовни та віскози, а другий  — тільки з бавовни. При цьому при вирощуванні бавовни використовуються натуральні добрива — компост або відходи тваринництва. В них якраз і може утримуватися миш'як.

Кадмій і миш'як можуть впливати на нирки, серцево-судинну систему, шкіру та провокувати респіраторні та неврологічні недуги. Що стосується свинцю, науковці зазначили, що безпечного рівня теж не буває: його потрапляння в кровотік загрожує неврологічними, нирковими, серцево-судинними, гематологічними, імунологічними та репродуктивними захворюваннями.

Науковці висловили стурбованість результатами свого дослідження. Вони нагадали, що через піхву хімічні речовини потрапляють в організм: уникаючи метаболізму і детоксикації, вони виявляються відразу в кровотоку. Проте чи потрапляють метали з тампонів у жіночий організм, невідомо.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: