Догори
Дати відгук

Науковці з'ясували, що відбувається з котами, які стають надто товстими

У котів зайва вага часто може спричиняти проблеми зі здоров'ям — цукровий діабет 2 типу, хронічну запальну реакцію тощо.

3 хв на прочитання17 Листопада 2023, 21:48
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Як у людей, у котів набрані додаткові кілограми часто можуть призводити до цілої низки проблем зі здоров'ям, включаючи зміни в травленні, цукровий діабет 2 типу та хронічну запальну реакцію. Це з'ясували американські науковці під час експерименту з живими котами (жоден із них, запевняють автори, не постраждав). Результати дослідження були опубліковані в журналі Journal of Animal Science, пише Live Science.

Наразі приблизно 60 % котів у Сполучених Штатах мають зайву вагу чи ожиріння, за даними звіту про стан ожиріння домашніх тварин у США за 2022 рік.

«Якщо ми можемо уникнути ожиріння, багатьох інших проблем зі здоров'ям можна уникнути або відтермінувати», — сказала співавтор дослідження Келлі Свенсон, виконавчий директор Відділення харчових наук Університету Іллінойсу в Урбані-Шампейн.

Щоб дізнатися, що відбувається, коли наші чотирилапі друзі постійно вимагають їжі, науковці зібрали 11 дорослих стерилізованих кішок і дозволили їм поїдати стільки стандартної сухої кормової їжі для котів, скільки вони захотіли. Дослід також включав кількох котів, які отримували контрольований раціон, аби порівняти ефекти вживання їжі.

За результатами досліду, серед середніх котів, які їли надмірно, середній показник стану тіла (BCS) — це система вимірювання, аналогічна індексу маси тіла (BMI) у людей — становив 5,41 за 9-бальною шкалою на початку досліду, але після 18 тижнів переїдання це число зросло до 8,27, що відповідає 30 % зайвої ваги.

Зі зростанням ваги дослідники помітили не тільки збільшення об’єму їх фекалій, а й зростання часу гастроінтестинального транзиту, тобто часу між прийомом їжі й актом дефекації. (Для вимірювання цього кішкам давали яскравий зелений несправний барвник, який робив їхні екскременти зеленими).

«Це призвело до скорочення часу, необхідного для організму для перетравлення спожитої їжі, що призвело до зменшення травності (засвоєння поживних речовин). Це також вплинуло на фекальну мікрофлору котів, імовірно через зменшену травність (більше поживних речовин проходить через них)», — зазначила Свенсон.

Оскільки коти не отримували всі необхідні поживні речовини, дослідники помітили «значні зміни» в складі кишкової мікрофлори у великих котів. Наприклад, вони зафіксували зростання Bifidobacterium, бактерій, які стримують патогени та стимулюють імунну систему, та зменшення Collinsella, бактерій, які розкладають клітковину і можуть захищати від запальних захворювань.

Також кал котів також став більш кислим через зменшення рН, що вказує на погане засвоєння вуглеводів і жирів, що пов'язано з «вищим споживанням їжі та зменшеною травністю».

Свенсон сказала, що через те, що дослід був відносно коротким і тривав всього 18 тижнів, у жодного із котів не розвинулося хронічних захворювань, і після завершення досліду «їх поставили на програму схуднення, так що всі вони знову здорові».

Також ми розповідали, як зрозуміти, що кота пора садити на дієту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.