Догори
Дати відгук

Національні кліматичні заходи є недостатніми — звіт ООН

Вміст CO₂ в атмосфері на історичному максимумі й накопичується в атмосфері швидше, ніж будь-коли раніше.

2 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Згідно з доповіддю Організації Об'єднаних Націй, національні зусилля з боротьби зі зміною клімату все ще є недостатніми. За даними Секретаріату кліматичної конвенції ООН (UNFCCC), поточні плани держав далекі від того, щоб суттєво стримати глобальне потепління. Про це розповідає Die Zeit.

Якщо всі поточні плани будуть реалізовані, глобальні викиди парникових газів усе одно становитимуть 51,5 гігатонн вуглекислого газу (CO₂) у 2030 році, йдеться у звіті. Це лише на 2,6 % менше, ніж у 2019 році, і явно замало. За даними Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК), глобальні викиди парникових газів у 2030 році мають бути на 43 % нижчими, ніж у 2019 році, щоб до 2050 року стати нейтральними у всьому світі.

Світова спільнота далека від досягнення цієї мети, критикує глава Секретаріату ООН з питань зміни клімату Саймон Стілл. Нова доповідь має стати поворотним моментом, який завершить нинішню фазу стриманості та «започаткує еру прискорення». Стілл закликав кожну країну прийняти більш амбітні кліматичні плани з наступного року.

За словами Стілла, це не лише принесе економічні вигоди, а й врятує мільярди людей у всіх країнах світу від великих страждань. Лише завдяки значному скороченню викидів можна обмежити антропогенне глобальне потепління до 1,5 °С у цьому столітті.

«Кожна частка градуса важлива, тому що кліматичні катастрофи швидко поглиблюються», — сказав Стілл.

Мета обмежити глобальне потепління до 1,5 °С, якщо це можливо, або, принаймні, до значно нижчих 2 °С порівняно з доіндустріальними часами, була поставлена самими країнами на 21-й Всесвітній конференції з питань клімату в Парижі в 2015 році.

Тимчасом Всесвітня метеорологічна організація ООН (ВМО) у своєму звіті попередила, що концентрація шкідливих для клімату парникових газів в атмосфері Землі торік досягла нового максимуму. Згідно зі звітом, CO₂ накопичується в атмосфері швидше, ніж будь-коли раніше, в той час як гази метан і оксид азоту також посилюють кліматичну кризу.

«Ще один рік, ще один рекорд. Це повинно стати тривожним сигналом для тих, хто приймає рішення», — пояснила голова ВМО Селеста Сауло.

Доповіді двох організацій ООН були опубліковані за два тижні до початку 29-ї Всесвітньої кліматичної конференції в Азербайджані. За словами глави Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату Стілла, на COP29 в Баку, яка пройде з 11 по 24 листопада, Секретаріат також представить плани щодо того, як організація має намір підтримувати кліматичні дії країн у наступному році.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.