Догори
Дати відгук

Наслідки вогню на Луганщині: ліси відновляться лише за 50 років

Такої думки екологи

2 хв на прочитання01 Жовтня 2020, 18:39
Поділитись:

Понад 11 000 гектарів лісу і степу у вогні, задимлене повітря, зруйновані домівки й кілька перерваних життів – пожежі у Луганській області набирають невтішних масштабів. Повідомляє APnews.

Через те, що вогонь на Луганщині охопив і лісову підстилку, і стовбури дерев, перетворюючись на верхову пожежу, ситуація загострилася, розповідає еколог Олександр Показовий. Як показує практика, зокрема в Україні, наслідки таких пожеж ліквідовуються не один, не два і навіть не 10 років — екосистема відновлюється дуже довго. На нормальне відновлення лісів прийдеться чекати не менше 50 років.

"Десяти років не вистачить, щоб ліквідувати наслідки таких пожеж, які зараз ми спостерігаємо на сході України. Відновлення екосистеми лісу триває дуже довго. Наведу приклад. У першій половині 90-х років територія неподалік села Дитятки, це Зона відчуження, на території, яку зараз займає Чорнобильський спеціальний заказник, були масштабні лісові пожежі, коли горіли дуже значні масиви лісу. Тоді понад 1000 гектарів постраждало внаслідок верхових пожеж. Це було на початку 90-х років, але до сьогодні на значних площах, які постраждали від цих пожеж, не вдалося відновити ліси. Їх садять, але вони погано ростуть, культури всихають. Це приклад того, як довго може відновлюватися екосистема лісу після таких суттєвих пожеж. Десятки років іноді не вдається нормально відновити екосистему лісу", - підсумував еколог Олександр Показовий.

У 99% відповідальною за пожежу є людина, наголосив еколог. Тобто, людський фактор помножений на кліматичні зміни, призводить до того, що всі ті ландшафти стають пожежонебезпечними. Тому саме люди винні у масштабній пожежі на Луганщині, вважає вчений.

Відомо, що за фактами розповсюдження масштабних лісових пожеж у Луганській області, які спалахнули у середу, 30 вересня, відкрили кримінальні провадження. 

Як повідомили у Нацполіції,   відкрито сім кримінальних проваджень за ч. 2 ст. 270 Кримінального кодексу України. Одна з версій щодо причини масових пожеж -- обстріли російських бойовиків  

Вчора, 30 вересня, на Луганщині через несприятливі погодні умови посилилися лісові пожежі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитаннягодина тому
Прогноз погоди в Україні на 25 квітня
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на операцій з оброблення відходів
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання3 години тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання5 годин тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання6 годин тому
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання7 годин тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання9 годин тому
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання12 годин тому