Догори
Дати відгук

Народжуваність у Китаї впала до рекордно низького рівня

Середня кількість дітей на жінку знизилася з 1,3 у 2017 році до рекордно низького рівня в 0,9 торік.

2 хв на прочитання18 Серпня 2023, 14:17
Китайські школярі. Фото з відкритих джерел Китайські школярі. Фото з відкритих джерел
Поділитись:

За оцінками National Business Daily, у 2022 році рівень народжуваності в Китаї впав до рекордно низького рівня — 1,09. Ця цифра, ймовірно, збентежить владу, яка намагається підвищити скорочення кількості новонароджених у країні, повідомляє виданняNBC news.

У повідомленні йдеться, що китайське державне видання Daily опублікувало дані Центру досліджень народонаселення та розвитку Китаю, які свідчать про найнижчий рівень народжуваності серед країн із населенням понад 100 мільйонів.

Рівень народжуваності в Китаї вже є одним із найнижчих у світі поряд із Південною Кореєю, Тайванем, Гонконгом і Сінгапуром.

Стурбований першим за шість десятиліть падінням населення Китаю та його швидким старінням населення, Пекін терміново намагається вжити низку заходів для підвищення народжуваності, включаючи фінансові стимули та покращення дитячих закладів.

Президент Сі Цзіньпін головував на зустрічі в травні для вивчення цієї теми.

Китай заявив, що зосередиться на освіті, науці та технологіях для покращення якості населення та буде прагнути підтримувати рівень «помірної народжуваності» для підтримки економічного зростання в майбутньому.

Високі витрати на догляд за дитиною та необхідність припинити кар'єру призвели до того, що багато жінок не можуть мати більше дітей або взагалі мати дітей. Ґендерна дискримінація та традиційні стереотипи про жінок, які піклуються про своїх дітей, досі дуже поширені в країні. Останніми місяцями влада посилила риторику щодо розподілу обов’язків із вихованню дітей, але батьківська відпустка все ще обмежена в більшості провінцій.

Асоціація планування сім’ї Гонконгу заявила в окремому випуску у вівторок, що кількість бездітних жінок у спеціальному адміністративному регіоні Китаю більш ніж подвоїлася порівняно з п’ятьма роками тому до 43,2 % торік.

Відсоток пар з однією або двома дітьми також впав, а середня кількість дітей на жінку впала з 1,3 у 2017 році до рекордно низького рівня в 0,9 торік, згідно з опитуванням.

Також ми розповідали, що старші українки народжують більш охоче — демографи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.