Ольга Шевченко2 хв на прочитання08 Березня 2024, 06:50
Печія - це неприємне відчуття печіння в грудях і горлі. Виникає воно коли шлунковий сік піднімається вгору по стравоходу.
Сприяти розвитку печії можуть кілька факторів:
- Гостра, жирна або кисла їжа, така як цитрусові, помідори, цибуля, часник, шоколад і кофеїн, може спровокувати печію у деяких людей.
- Великий об’єм їжі: споживання великої кількості їжі або переїдання може чинити тиск на шлунок, викликаючи рефлюкс кислоти в стравохід.
- Ожиріння: надмірна вага та жир у животі можуть збільшити тиск на шлунок, що призводить до печії.
- Вагітність: гормональні зміни під час вагітності можуть послабити нижній стравохідний сфінктер, збільшуючи ймовірність виникнення печії.
- Грижа стравохідного отвору діафрагми: це відбувається, коли частина шлунка проштовхується через діафрагму, послаблюючи нижній стравохідний сфінктер і сприяючи кислотному рефлюксу.
- Куріння: куріння може подразнювати стравохід, послаблювати нижній стравохідний сфінктер і погіршувати вироблення слини, яка допомагає нейтралізувати кислоту.
- Певні ліки: деякі ліки, такі як нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), аспірин і деякі м’язові релаксанти, можуть сприяти появі симптомів печії.
- Фактори стресу та способу життя: стрес, недосипання та нездорові звички, такі як прийом їжі пізно ввечері або лежання відразу після їжі, можуть збільшити ризик печії.
Позбутись від неприємних симптомів можна за допомогою народних засобів.
Чай з ромашкою
Ця травичка продається в будь-якій аптеці. Для отримання ефекту необхідно три рази на день випивати по склянці ромашкового настою. Не рекомендується приймати вагітним.
Мигдаль
Ці горіхи містять в собі велику кількість жирної олії і допоможуть знешкодити кислоту в шлунку. Досить з'їсти кілька штук, очистивши їх від шкірки.
Насіння льону
Найкраще підходить для позбавлення від нічної печії. Чайну ложку подрібненого насіння розчинити в склянці окропу і остудити. Пити по 50 г перед сном або під час загострення.
Варення з калини
Вживати такий засіб можна у вигляді морсу - на 1 ст. л. склянку води. Пити можна без обмежень. Через кілька днів печія зникне. Фахівці стверджують, що вживати варення калини можна для профілакти хвороб шлунково-кишкового тракту.
Більше новин читайте на GreenPost.