Догори
Дати відгук

Найбільш забрудненими річками у Євросоюзі є Ельба, Сена та Меень

У європейських водоймах високо вміст пестицидів та трифтороцтової кислоти.

2 хв на прочитання01 Червня 2024, 18:00
Найбільше річок у Євросоюзі забруднені Ельба, Сена та Меень Найбільше річок у Євросоюзі забруднені Ельба, Сена та Меень
Поділитись:

Колись місцеві жителі вважали цю бельгійську річку придатною для купання та риболовлі. Але дослідження, проведене в 10 країнах Євросоюзу Мережею дій щодо боротьби з пестицидами, назвало Меень одним із найбільш забруднених водотоків у ЄС. У цій річці виявлено високу концентрацію трифтороцтової кислоти. Це хімічна речовина, що застосовується як розчинник. Є у річці ознаки наявності засобів проти бур'янів. Згідно з 23 пробами, взятими з поверхневих та підземних вод, Меень є третьою за забрудненістю в Євросоюзі річкою після Ельби та Сени.

Соломі Ройнель з Європейської мережі дій щодо боротьби з пестицидами: "Ми маємо справу з дуже високим рівнем вмісту шкідливих речовин, за якими ведеться недостатнє спостереження. Дане забруднення довго знаходилося поза увагою фахівців, хоча його можна охарактеризувати як поширене. Ця річка протікає через сільськогосподарські угіддя. Але поряд немає великого промислового майданчика, який міг би призвести до специфічного забруднення".

Якість води була однією з тем Європейського Зеленого тижня, який завершився у четвер у Брюсселі. Мережа дій по боротьбі з пестицидами повідомила, що трифтороцтова кислота викликає у людей сильні опіки шкірних покривів і слизових оболонок і впливає на внутрішньоутробний розвиток плода. Велику небезпеку становлять і гербіциди, що потрапляють у річку. Міністр брюссельського уряду з питань зміни клімату Ален Марон вважає, що краще контролювати продаж та утилізацію цих речовин шляхом стягування за це плати та штрафів:

Необхідно перейти до прогресивних способів їхньої комерціалізації. Але я не розумію, як ми можемо убезпечитися від цих одночасно корисних та шкідливих хімікатів, окрім як припинити їх використання у природних умовах.

Ці зустрічі у Брюсселі дають їхнім учасникам можливість закликати до перегляду управління водними ресурсами у європейському масштабі, щоб задовольнити всіх користувачів.

П'єтро Франческо де Лотто, Європейський економічний та соціальний комітет: "Нам потрібен новий підхід до управління екосистемами з всеосяжною політикою, тому що всі частини нашого суспільства, громадяни, фермери, промисловці, мають різні цілі, різні потреби. Але нам необхідно об'єднатися в єдиному підході до управління водними ресурсами".

За даними Мережі дій боротьби з пестицидами, частки трифтороцтової кислоти занадто малі у тому, щоб їх можна було фільтрувати з допомогою сучасних методів як вони потраплять у річкову систему Бельгії.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративне
Побачити планету неозброєним оком: вже в неділю Сатурн максимально наблизиться до Землі
2 хв на прочитання5 годин тому
ФОТО: М’язова дистрофія Дюшена
7 вересня - Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшена
3 хв на прочитання15 годин тому
ФОТО: Антисанітарія у країнах Африки / euronews
ВООЗ: у світі швидко зростає захворюваність і смертність від холери
2 хв на прочитання17 годин тому
Фото: «Їжа легко»
Картопляна запіканка з кабачками та м'ясним фаршем — чудовий вибір для ситної сімейної вечері
2 хв на прочитання18 годин тому
Досі користуєтеся радянським рушником, який подарувала бабуся? Його час викинути — і ось чому
7 хв на прочитання20 годин тому
Серед інгредієнтів — горілка: коктейль на $10 млн завоював шалену популярність на тенісному турнірі US Open
3 хв на прочитанняВчора
«Доісторичний Ноїв ковчег»: у Німеччині знайшли рештки невідомих ракоподібних — припускають, що їм 500 млн років
1 хв на прочитанняВчора
Готується план нових уражень енергетики України, - Шмигаль
2 хв на прочитанняВчора