Найбільш заразний: світом шириться новий штам COVID-19

2 хв на прочитання18 годин тому
ФОТО: ілюстративне

Фахівці прогнозують, що штам ХЕС може стати домінантом у найближчі місяці, особливо в зимовий період.

Новий штам COVID-19, відомий як XEC, уже зафіксований у 27 країнах по всьому світу. Фахівці прогнозують, що цей штам може стати домінантом у найближчі місяці, особливо в зимовий період. Про це повідомляє видання The Independent.

Цей штам є гібридом раніше виявлених підваріантів Омікрону – KS.1.1 (FLiRT) та KP.3.3. Особливістю XEC є мутації в молекулах - будівельних блоках вірусу, що робить його більш ефективним у зв'язуванні з клітинами людини. Загалом, всі лікарі повідомляють, що штам тільки починає поширюватися по всьому світу, але він обійде всіх попередників.

За словами аналітика Майка Хані, значне збільшення випадків зараження новим штамом XEC спостерігається в Данії та Німеччині. Наразі цей варіант коронавірусу виявлено у сотень людей в 27 країнах Європи, Північної Америки та Азії.

Штам COVID-19 XEC має нижчий рівень поширення в США та Канаді. В Європі він підтверджений у 5,96% випадків на 19 серпня, а в Словенії у серпні понад 10% COVID-зразків містили XEC. Майк Хані, засновник і керівник Manga Solutions, компанії з 25-річним досвідом у сфері IT, зазначає, що XEC є комбінацією штамів KS.1.1 і KP.3.3 і має симптоми, схожі на інші варіанти COVID, такі як втома, головні болі, біль у горлі та висока температура.

Симптоми нового штаму типові для застуди та грипу, вони включають:

Попри те, що XEC є більш заразним, та вакцини повинні залишатися ефективними, оскільки штам належить до родини Omicron.

Тим часом в Україні на вересень спрогнозували зниження захворюваності на коронавірус. Він має поступитися традиційним сезоннім ГРВІ.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: