Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Ліс
  • На Запоріжжі виставлено на земельні торги понад 4 тисячі гектарів природних заказників

На Запоріжжі виставлено на земельні торги понад 4 тисячі гектарів природних заказників

В тому числі дві ділянки загальною площею 24 га є територіями природно-заповідного фонду.

2 хв на прочитання09 Липня 2021, 09:54
На фото Національний природний парк «Кармелюкове Поділля», автор фото Anna Kuzemko, CC BY-SA 3.0 На фото Національний природний парк «Кармелюкове Поділля», автор фото Anna Kuzemko, CC BY-SA 3.0
Поділитись:

Зашквар у Запорізькій області: тут експерти з Української Природоохоронної Групи — UNCG нарахували, що  63 % (4221 га) всього, що виставлено на торги, — природні степи та долини річок, що охороняються відповідно до резолюції 4-ої Бернської конвенції.

Екологи стверджують, що значна частина таких ділянок має ухил понад 5 %, що забороняє їх розорювання відповідно до ЗУ «Про охорону земель», а також прибережних захисних смуг річок, що забороняє розорювати «Водний кодекс України».

Зокрема, на торги виставлено  дев’ять ділянок, які належать до території Смарагдової мережі. Загальна їх площа — 349 га. Тобто за підрахунками експертів,  8 % всіх природних територій, виставлених на торги, та 5 % всіх, що виставлені на Запоріжжі, — це смарагдові території.

Також на торги виставлено  дві ділянки загальною площею 24 га, які є територіями природно-заповідного фонду, а в обмеженнях щодо використання земельних ділянок про ПЗФ нічого не вказано. Об’єктами ПЗФ, території яких планують розорати є:

  • Ландшафтний заказник місцевого значення «Ставки з лісонасадженнями навколо».
  • Ентомологічний заказник місцевого значення «Вигін».

Українська Природоохоронна Група — UNCG звертається: 

  • до Держгеокадастру з вимогою надати копії проектів землеустрою щодо підготовки до торгів вищезазначених ділянок та ініціювати внесення змін у проєкти з метою встановлення обмежень. Після отримання відповіді ми обов’язково оприлюднимо інформацію про сертифікованих землевпорядників, які свідомо вирішили не помічати природоохоронні території під час проведення за державні гроші (!) підготовки ділянок для торгів;
  • до органів місцевого самоврядування з проханням не продавати ці ділянки з аукціонів;
  • до прокуратури з проханням вжити дії із захисту інтересів держави в частині збереження територій природно-заповідного фонду.

Нагадаємо, на Херсонщині відкривають п'ять нових туристичних маршрутів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.