В Ужгороді з 26 грудня почала працювати кав’ярня, де виготовляють цукерки та випічку для кондитерської люди з ментальними порушеннями. Як ідеться в сюжеті Суспільного, інклюзивну кондитерську відкрили в межах проєкту «Золоті серця Закарпаття».
Як розповіла керівниця кондитерської Олена Логвіненко, зараз в інклюзивній кондитерській робити солодощі вчаться вісім людей із ментальними порушеннями, ще п’ятеро студентів-кондитерів стажуються.
«Цей проєкт про працевлаштування, зараз стажуються студенти кулінарного коледжу, ми плануємо, що хтось залишиться працювати. Сюди ми будемо працевлаштовувати випускників школи «Золоті серця Закарпаття», — сказала Олена Логвіненко.
Шеф-кухар Павло Бодак розповів, що зараз студентам і людям з інвалідністю виготовляти солодощі допомагає кондитер. Потім їх навчать робити повний цикл кондитерської роботи.
«Це може бути робота у пекарні, робота з хлібом, виготовлення цукерок. Щоб вони могли зробити це все без будь-якої допомоги, без втручання кондитерів, щоб це була їхня справжня робота», — сказав Павло Бодак.
Місцеві жителі кажуть що раді тому, що в Ужгороді є такі заклади, де люди з інвалідністю можуть спробувати свої кулінарні здібності.
За словами Олени Логвиненко, впродовж наступного року в кондитерську-студію планують працевлаштувати ще двох людей із ментальними порушеннями.