Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • На Волині знайшли артилерійську гільзу 1938 року, в якій були заховані українські видання (ФОТО)

На Волині знайшли артилерійську гільзу 1938 року, в якій були заховані українські видання (ФОТО)

У гільзі виявили журнал «Орленя», фрагменти книги про історію України та тризуб

1 хв на прочитання07 Грудня 2023, 17:34
На Волині знайшли артилерійську гільзу | ФОТО На Волині знайшли артилерійську гільзу | ФОТО
Поділитись:

У полі біля Луцька випадково виявили артилерійську гільзу 1938 року виробництва, в якій були заховані українські друковані матеріали. Йдеться про фрагменти книги про історію України, дитячого часопису «Орленя» та тризуб.

Артефакт на розораному полі біля Луцька знайшов волинянин Святослав Матвійчук, повідомила на офіційні йсторінці Фейсбук пресслужба Волинського краєзнавчого музею.

«На понищеному часом папері все ж таки впізнаємо герб – Тризуб, часопис «Орленя», фрагменти сторінок із книги про історію України. Вміст гільзи був герметично закритий спеціально виготовленим корком. Той, хто її закопав заради своєї безпеки міг усе знищити, але вочевидь, мав намір зберегти українське слово для себе і нащадків, вірив, що Україна знову постане. Дякуємо за цінний подарунок для музею Святославу Матвійчуку!», - йдеться  у повідомленні.

Довідково: журнал «Орленя» видався на Волині в часи нацистської окупації, в 41-42 роки. Точна дата випуску історії України поки невстановлена, бо папір суттєво понищений. Але  науковці припускають, її могли видати у міжвоєнний період в Відні чи Празі, або ж вже у період нацистської окупації. Вік тризуба поки невстановлений.

Гільза та матеріали, що були заховані у ній, зберігатимуться в фондах музею, де їх опрацьовуватимуть науковці.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.