На Вінниччині жоден молокозавод не виготовляє сир з козячого молока. Не дивно, що цей продукт у дефіциті. Саме тому за діло взявся переселенець з Криму Дмитро Устиненко. А почалося всі з пари кіз у господарстві батьків дружини.
"Я об’їздив у Вінниці всі ринки, — каже Дмитро Устиненко. — Козячого сиру дуже мало. Майже весь привозний. Одні доставляють з Чернівецької області, інші — із Західної України. Тільки двоє продавців сказали, що вони місцеві, роблять сир самі, а не перепродують. Але на продаж у них, як мовиться, на один зуб".
Устиненко, як пише golos, опрацював багато інформації про козівництво, користь для людини козячого молока і продуктів з нього. Говорить, що молоко від кози засвоюється на 95 відсотків, коров’яче — лише на 30.
"Козяче не викликає жодних алергічних реакцій, чого не скажеш про коров’яче. У Німеччині у дитячих садках дітям дають раз на тиждень козяче м’ясо. Частину продуктів дитячого харчування роблять на основі козячого молока. У Франції козячого сиру споживають не менше, ніж з коров’ячого молока", — каже фермер.
Устиненко також зазначає, що вчені дослідили, що козячий сир схожий з антибіотиком. У ньому містяться корисні бактерії, що перешкоджають розвитку патогенних мікроорганізмів у кишківнику. Так досягається антибактеріальний ефект. Сир з козячого молока сприяє підвищенню імунітету, поліпшує травлення, прискорює обмін речовин в організмі, нормалізує артеріальний тиск. У ньому багато кальцію, а це робить міцнішою кісткову систему. І це ще не всі переваги такого продукту харчування.
Починав з м’якого сиру. Робив для їхньої родини. Коли заходили в гості сусіди — пригощав їх. Саме вони зробили рекламу його виробу. Почали замовляли сир. Про фермера, який робить смачні сири, інформація розлетілася у містечку.
Через «сарафанне радіо» у Дмитра з’явилися замовники на продукцію. Нині має кіоск на ринку та 30 кіз. Його продукцію продають також в одному з вінницьких магазинів.
Крім м’яких, є ще й тверді сири. Взятися за їх виготовлення змусила ситуація з коронавірусом, адже тверді довше зберігаються. Такий продукт може почекати з реалізацією.
Відомо, у Сарнах виріс гарбуз-гігант: окружність понад два метри.