Догори
Дати відгук

На Вінниччині фермери втратили третину врожаю зернових (фото)

Аграрії підраховують збитки

2 хв на прочитання17 Серпня 2020, 21:35
Поділитись:

Втрати врожаю в Вінницькій області через посуху становлять 25-30%. Про це свідчать підрахунки фахівців, повідомляє «33-й Новини».

Так посуха боляче вдарила по господарству Сергія Калмацуя з Ямпільщини. У нього сонце спалило 6 га кукурудзи. Збитки склали 100 тис. грн.

«Тепер думаю, як це все переробити й де знову знайти гроші на зерно. Уже згоден на те, щоб фермери, які вирощують худобу, вибрали собі щось з цього на силос безкоштовно», - скаржиться фермер.

Постраждав не тільки він, але і всі фермери поблизу Ямполя. Адже за два місяці там не випало жодного дощу. Врятувалися від втрат ті, у кого був полив. Ще навесні на Вінниччині фіксували критично низький рівень вологи в родючому шарі ґрунту — менше половини. А в липні рівень вологи в ґрунтів впав до 20%. Причому, така ситуація в цілому по Вінниччині. З 4,8 млн га кукурудзи мало що вціліло.

«Ми вже два роки фіксуємо підвищення температури на кілька градусів. Вінницька область поступово переходить до степової зони, — розповідає керівник управління організації виробництва продукції рослинництва департаменту агропромислового розвитку, екології та ресурсів Вінницької ОДА Василь Темченко. - На жаль, поки механізмів відшкодування за втрачений урожай немає. Підраховувати збитки будемо пізніше».

Кліматологи й аграрії стверджують: з кінця 90-х років в Україні не було жодного «холодного року». Середня температура за рік була вищою за норму. Тому варто подбати про висаджування гібридних сортів й про штучний полив. Без допомоги держави у такій ситуації фермери вважають, що не впораються.  

Нагадаємо, аграрії Одещини опинилися на межі банкрутства.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.