Догори
Дати відгук

На «Тузлівські лимани» прилетіли понад 30 тисяч галагазів (ФОТО)

Чисельність цих птахів на лиманах повністю залежить від наявності корму.

2 хв на прочитання11 Грудня 2023, 19:41
Тузлівські лимани Тузлівські лимани
Поділитись:

На днях з нацпарку «Тузлівські лимани» відлетіли фламінго до Болгарії, але з різних місць прилетіло більше ніж 30 тисяч галагазів – гусеподібних птахів родини качкових. Про це розповів на своїй офіційній сторінці Фейсбук начальник науково-дослідного відділу «Тузлівських лиманів» Іван Русєв.

Найбільш чисельними на лиманах Причорномор’я зараз є качки таких видів як галагази, попелюхи, чернь чубата, мала чірянка та крижень. Галагази далеко не відлітають від місць гніздування - Причорноморських лиманів. Чисельність галагазів зараз у заповіднику більш 30 тисяч тільки на двох лиманах Шагани та на південної частині Алібея.

Науковець зазначає, чисельність цих птахів на лиманах повністю залежить від наявності корму. Раціон галагаза складається переважно з поживи тваринного походження. Харчується дрібними ракоподібними, молюсками, і взимку в невеликій кількості вживає в їжу вегетативні частини рослин і водорості. На внутрішніх водоймах здобуває поживу на плаву, але на відміну від більшості качок, все одно не пірнає. Гніздо галагази часто роблять у норі. Іноді навіть використовують старі нори ссавців – шакалів, лисиць, борсуків.

Доктор біологічних наук, Іван Русєв розповідає:

Галагаз - довірливий і естетично привабливий птах, справжня перната прикраса «Тузлівських лиманів». Спостереження за галагазом навіть увійшли у відому книгу нобелевського лауреата Конрада Лоренца, присвячену агресії - інстинкту боротьби проти побратимів по виду. Хоча шлюбні ігри і бійки у галагазів спостерігаються щороку, партнери зберігають вірність один одному упродовж всього життя.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко