Догори
Дати відгук

На Рівненщині завершено роботи з відновлення ділянок, постраждалих через незаконний видобуток бурштину

Є ділянки, які ще десятки років будуть «місячними пейзажами».

1 хв на прочитання04 Квітня 2024, 11:45
Відновлення ділянок постраждалих від видобутку бурштину Відновлення ділянок постраждалих від видобутку бурштину
Поділитись:

Незаконним видобутком бурштину на Рівненщині в межах держлісфонду у 2015-2017 рр. пошкоджено більше 4,5 тисячі гектарів. Вони на території Сарненської, Рафалівської та Клесівської філій, пише Поліський лісовий офіс.

Інвентаризація показала, що ділянки різних категорій ушкодження. Частково на них уже відбулося природне відновлення. На окремих площах можливим було створення лісових культур.

А є ділянки, які ще десятки років будуть «місячними пейзажами». Землі потребують рекультивації, свого природного відновлення і лише тоді - заліснення. Над цим лісівники працюватимуть усі наступні роки.

Створювали на цих площах лісові культури, проводили доповнення та сприяння природному поновленню. Лісові культури восени та навесні створили загалом на площі понад 90 га. Ще на кількох десятках гектарів провели інші необхідні лісогосподарські заходи. 

З ініціативи директора Поліського лісового офісу ДП "Ліси України" Олександра Кватирка у філіях провели ретельну інвентаризацію всіх ділянок та визначили поетапний перелік робіт на кожній із них.

Найбільше таких виявили у філії «Сарненське лісове господарство» - понад 60 га.

Ще 20 га на Сарненщині - рідколісся. З цими ділянками лісівники також попрацювали методом доповнення та введення необхідних порід. Переважно - сосни.

Природа частково вже відновилася самостійно - на таких площах лісівники лише забезпечують вчасні якісні догляди та охорону.

Ще частково на Сарненщині в результаті незаконного видобутку бурштину сформувалися заболочені території. На цих ділянках відновлення лісу поки неможливе.

Наступним кроком стануть догляди та максимальне збереження молодого лісу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.