Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • На полях СОР28 Україна презентувала першу версію Національного плану з енергетики та клімату і стратегію Net Zero до 2050

На полях СОР28 Україна презентувала першу версію Національного плану з енергетики та клімату і стратегію Net Zero до 2050

На Кліматичній конференції ООН СОР28 Міндовкілля зробило презентації стратегії Net Zero до 2050 та першої версії Національного плану з енергетики та клімату.

1 хв на прочитання05 Грудня 2023, 20:13
Фото Міндовкілля. Фото Міндовкілля.
Поділитись:

Про це зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець на Кліматичній конференції ООН СОР28. У заході також брали участь Міністр енергетики України Герман Галущенко та заступник Міністра економіки України Олексій Соболев.

За словами Руслана Стрільця, є 4 ключові компоненти цієї системи:

Перше. Стратегічні документи. Передбачає створення Національного плану з енергетики та клімату. Оновлення другого НВВ. Інтеграцію кліматичного аспекту в Національний план відновлення України.

Друге. Ціноутворення на викиди вуглецю. Передбачає функціонування систем МЗВ та СТВ. Перегляд податку на викиди вуглецю. Перегляд стандартів викидів на транспорті. Запровадження сталого розвитку в державних закупівлях.

Третє. Стимулювання декарбонізації. Підтримка зелених технологій. Наприклад, обладнання для сонячних, вітрових електростанцій, теплових насосів тощо. Спрощення дозвільних та адміністративних процедур для цих секторів. Сприяння електромобільності, енергоефективності та сталому розвитку в аграрному секторі.

Четверте. Кліматичне врядування. Створення системи управління зміною клімату на державному рівні.  

Щодо проєкту Національного плану з енергетики та клімату на 2025 - 2030 роки Руслан Стрілець зауважив, що для Міндовкілля важливо, аби цей проєкт враховував цілі НВВ та зміни розміру податку на викиди від рівня 30 грн/тонну з подальшим зростанням до європейського рівня за тонну до 2050 року. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.