Догори
Дати відгук

На межі здорового глузду: 600 пацієнтів психлікарні можуть "виписатися" через нестачу коштів

В центрі порахували, що утримання одного пацієнта в місяць обходиться приблизно в 11 000 грн

2 хв на прочитання04 Червня 2020, 12:48
фото: УНІАН
фото: УНІАН
Поділитись:

Більш 600 пацієнтів Одеського обласного центру психічного здоров'я можуть залишитися без допомоги: їх випишуть раніше через відсутність грошей на їх утримання і лікування. Як пише «Думська», це відбувається через старт другого етапу медичної реформи у медустанові.

Відомо, що з 1 квітня всі бюджетні медичні установи країни вторинної і третинної ланки почали фінансувати по-новому. Кожна лікарня стала автономною, підписала договір з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) і почала отримувати гроші в рамках державної програми медичних гарантій, що дозволяє лікувати пацієнтів безкоштовно.

Ідеться про те, що Одеський центр психздоров'я підписав договір з Нацслужбою, домігшись фінансування по шести пакетах послуг, включаючи гостру, невідкладну, інтенсивну і паліативну допомогу. За фактом, центр отримав всього близько 4800 грн за одного пацієнта.  

Але за  словами головлікаря Анатолія Волощука, це всього 43% від необхідного фінансування. В центрі порахували, що утримання одного пацієнта в місяць обходиться приблизно в 11 000 (з урахуванням всіх витрат на його лікування, харчування, зарплату медперсоналу, комунальні послуги). Одеська облрада як власник центру, взяла на себе витрати по комунальних проплатах,у зв'язку з чим витрати на пацієнта зменшилися - до 9100 грн в місяць.

Як інформує головлікар,   в стаціонарі зараз перебуває понад 1000 пацієнтів, з  них 609 осіб перебувають в  центрі більше місяця.  Це ті люди, які  потребують постійної допомоги, на яку медзаклад не отримав грошей.

"Але навіть якщо гостра фаза у пацієнта пройшла, все одно в будь-який момент може розвинутися психоз. У цьому стані він може нашкодити собі або іншим, і за таким пацієнтом потрібен постійний догляд і контроль прийому препаратів підтримуючої терапії", - пояснив лікар.

За допомогою центр вирішив звернутися до мерії Одеси, оскільки 80% пацієнтів, яких доведеться виписувати - це жителі міста. 

Нагадаємо, в рамках «корекції» другого етапу медреформи Міністерство охорони здоров'я України планує ввести окремий механізм фінансування психіатричної служби

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я