На Київщині виявили вовка зі сказом: оголошено карантин

2 хв на прочитання15 Вересня 2024, 18:00
На Київщині оголошено карантин. Фото ілюстративне

Територію Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника віднесено до загрозливої зони.

Територію навколо села Буда-Варовичі на Київщині оголошено карантинною, а заповідник визнано зоною загрози. Там виявили вовка зі сказом.

Про це повідомило ДАЗВ.

"За результатами дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та Києві, на території зони відчуження та зони безумовного (обов'язкового) відселення біля колишнього населеного пункту Буда-Варовичі підтверджено діагноз на сказ у вовка", — йдеться в повідомленні.

ДАЗВ оголосило територію колишнього населеного пункту Буда-Варовичі з прилеглими до нього польовими та лісовими масивами в радіусі 10 кілометрів неблагополучними щодо сказу та ввело карантинні обмеження.

"Територію Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника віднесено до загрозливої зони. Наразі розроблено план заходів щодо ліквідації осередку сказу біля Буди-Варовичів", — додали в ДАЗВ.

Там наголосили, що сказ — особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людей. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи та закінчується летально. Основним джерелом інфекції є хворі на сказ дикі тварини, в основному лисиці та єнотоподібні собаки.

Для запобігання виникнення сказу потрібно:

У разі контактів із тваринами необхідно:

"У разі несвоєчасного звернення до медичного закладу під час укусу твариною та непроведення профілактичного лікування — настає смерть", — підсумували в Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: