На Черкащині за останню добу троє людей отруїлися грибами. Пацієнти віком від п'яти до 46 років, серед яких 18-річний хлопець госпіталізовані, розповіла Суспільному речниця центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф області Ірина Назарок.
"За 3 жовтня на отруєння грибами швидку викликали тричі: у Черкасах до 18-річного хлопця, у Цвітковому до 46-річної жінки та навіть до 5-річної дівчинки у Собківці, що на Уманщині", — пояснила Ірина Назарок.
За словами Ірини Назарок, симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб – залежно від виду грибів, які ви вживали:
"Це можуть бути запаморочення, нудота, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури тіла, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності".
У випадку отруєння грибами до приїзду швидкої потрібно промити шлунок водою, випити сорбенти. Також варто дотримуватися постільного режиму та пити багато рідини, зокрема підсоленої води та чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. У цей період не можна вживати алкоголь, їжу чи молочні продукти, адже це може прискорити всмоктування токсинів.
Що відомо:
За статистикою понад 95% випадків інтоксикації грибами – результат помилки збирачів грибів, які плутають отруйні види з їстівними. Водночас отруїтися можна навіть їстівними грибами, які не пройшли належної термічної обробки або ж виросли на забруднених територіях чи поблизу трас, розповіла речниця центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф області Ірина Назарок.