Догори
Дати відгук

Нардеп пропонує українським науковцям украсти формулу вакцини проти COVID-19

Можливо, навіть російської

2 хв на прочитання11 Жовтня 2020, 11:45
Поділитись:

Народний депутат Олександр Качура (партія «Слуга народу») спочатку по телебаченню заявив про можливість закупівлі Україною російської вакцини проти COVID-19, а потім розмістив на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук ролик зі своїм виступом.

Депутат упевнений, що, коли з’явиться формула вакцини проти COVID-19, українські науковці-медики зможуть самі налагодити таке виробництво.

«Думаю, що нам треба дочекатися підтвердження, що будь-яка вакцина з США, Японії, Росії є дієвою й отримати підтвердження ВОЗ. Після цього приймати рішення. Здоров’я українських громадян має бути найвищою цінністю для кожного депутата», – сказав GreenPost у своєму коментарі Олександр Качура.

Ця заява видається дуже дивною доцентові кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології у НМАПО імені П.Л. Шупика, голові правління ГО «Батьки за вакцинацію», голові Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики в Україні Федорові Лапію. Лікар пояснює, що вакцина проти COVID-19 – це новий продукт, який не випускається за ліцензією. Він має пройти відповідні фази дослідження, щоб було сформовано досьє. Відповідно до чинного законодавства вакцина повинна пройти процедуру реєстрації в Україні.

«І тут виникає питання, чи виробник готовий інвестувати в клінічні дослідження вакцини. Чи готовий він для третьої фази досліджень набирати тисячі пацієнтів, витрачатися на це, щоб потім через рік-два отримати зареєстровану вакцину в Україні, в той час, коли вже інші виробники можуть запропонувати більш дешевий продукт – бо буде більш масове виробництво, українці не зможуть вийти на достатні потужності. Якщо український виробник захоче за ліцензією випускати, це було би прекрасно», – говорить Федір Лапій.

Лікар запевняє, що така технічна можливість у нас в принципі є – деякі українські виробництва випускають продукцію, яка прекваліфікована ВООЗ. Проте питання в тому, на якому етапі вони можуть долучитися до виробництва – наприклад, якийсь виробник може випускати основу вакцини, діючу речовину, і в контейнерах передавати Україні, а тут уже відбуватиметься розлив, упаковка. Але все одно йдеться про ліцензований продукт.

«Сценарій "взяли вчені формулу, розшифрували і знову зробили" в Україні неможливий, бо це: а) шпіонаж; б) порушення ліцензійних умов», – підсумовує Федір Лапій.

Нагадаємо, нардеп зі «Слуги народу» пропонує купувати вакцину від COVID-19 в Росії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.