Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Може прискорити мляві сперматозоїди на 266 %: науковці виявили спосіб «розворушити» мляву сперму

Може прискорити мляві сперматозоїди на 266 %: науковці виявили спосіб «розворушити» мляву сперму

Високий відсоток безпліддя пов'язаний із низькою рухливістю сперматозоїдів.

2 хв на прочитання19 Лютого 2024, 01:21
Зображення ілюстративне Зображення ілюстративне
Поділитись:

Рухливість сперматозоїдів можуть покращувати ультразвукові хвилі. Вони підвищують здатність цих клітинних структур пересуватись до 266 %, пише The Independent із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Science Advances.

Нове дослідження виявило, що ультразвукові хвилі можна використовувати для покращення рухливості сперматозоїдів, підвищуючи її на 266 %.

Згідно з дослідженням, проведеним в Університеті Монаша в Мельбурні, використання високочастотних ультразвукових хвиль на сперматозоїди може підвищити їхню здатність, що є проривом і дає нову надію сім'ям по всьому світу, які намагаються зачати дитину.

В університеті кажуть, що близько 30 % випадків безпліддя пов'язані з низькою рухливістю сперматозоїдів, що означає, що сперматозоїди не є достатньо сильними, щоб дістатися до репродуктивного тракту жінки.

Інженери-дослідники з Університету Монаша показали, що 20 секунд ультразвуку потужністю 800 мВт і 40 МГц збільшують показники рухливості сперматозоїдів на 266 % і зменшують частку неактивних сперматозоїдів із 36 % до всього лише 10 %.

«Ультразвук не тільки збільшив рухливість сперматозоїдів, а й сприяв підвищенню рухливості майже 2/3 сперматозоїдів із низьким рівнем рухливості до вищого рівня. Сперматозоїди з низькою рухливістю до застосування ультразвуку показали найбільше збільшення рухливості після впливу ультразвуку, а ми знаємо з клінічних даних, що навіть 10 % збільшення рухливості сперматозоїдів призводить до збільшення частоти настання вагітності на 8 %», — сказав провідний автор дослідження Алі Вафайє.

Ультразвукова методика має величезний потенціал для підвищення рівня успішності навіть у найскладніших випадках, вважає директор лабораторії Monash Clayton AMB Реза Носраті.

Доктор Носраті додає, що вища рухливість сперматозоїдів означає, що одного дня чоловіки зможуть скористатися перевагами допоміжних репродуктивних технологій, які є менш інвазивними, мають вищі показники успішності та менші ризики для здоров'я майбутньої дитини.

«Зробивши нерухомі сперматозоїди рухливими, а рухливі — більш рухливими, ми зможемо допомогти більшій кількості пацієнтів відповідати мінімальним вимогам для проведення традиційного ЕКЗ, а не більш інвазивних і дорогих методів, таких як інтрацитоплазматична ін'єкція сперматозоїдів, яка передбачає введення одного сперматозоїда в кожну яйцеклітину за допомогою дуже тонкої голки», — сказав він.

Зазначене дослідження може стати початком нового методу лікування астенозооспермії — стану, коли сперматозоїди мають знижену здатність до руху. Астенозооспермія є основною причиною зниження фертильності у чоловіків.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я