Догори
Дати відгук

МОЗ пропонує виробникам поступово зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах

Один шматок хліба (30-40 г) може містити до 0,68 г солі.

4 хв на прочитання09 Червня 2024, 15:26
МОЗ пропонує виробникам поступово зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах МОЗ пропонує виробникам поступово зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах
Поділитись:

Кожен українець щодня в середньому споживає від 2,5 г до 4,25 г солі тільки з хлібом, а це – половина і більше добової норми, рекомендованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Водночас зменшення споживання солі допомогло б запобігти поширенню неінфекційних захворювань, які щороку спричиняють близько 80% передчасних смертей в Україні.

Про це йшлося на нараді з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я, Держпродспоживслужби та Всеукраїнської асоціації пекарів, яку провів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, хліб є одним з основних продуктів, з якого українці отримують сіль. За даними Держслужби статистики, кожен українець споживає близько 250 г хліба на добу. Вміст солі в більшості різновидів хліба коливається від 1,07 до 1,7 г на 100 г.  Це означає, що один шматок хліба (30-40 г) може містити до 0,68 г солі. Хоча іноді зустрічаються й такі види хліба, де вміст солі дорівнює 0,56 г, або значно перевищує 1,7 г на 100 г.

«Кількість натрію, який ми споживаємо здебільшого у вигляді харчової солі,  впливає на загальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Зменшення кількості солі в хлібі – важливий аспект національних стратегій зниження такої захворюваності. Україна вже два роки має певні обмеження, запроваджені в межах реформи шкільного харчування. Для хліба, який їдять у закладах освіти й інших, де перебувають діти, вміст солі не має перевищувати 0,45 г на 100 г готового продукту. Проте важливо, щоби діти й відповідальні за них дорослі мали можливість харчуватися більш здорово не лише в школі, а й вдома, адже це піде на користь усім, і разом з іншими заходами зробить українців здоровішими», – розповів міністр охорони здоров’я.

За даними Національного дослідження STEPS, у якому вивчалась поширеність факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні у 2019 році, українці в середньому споживають близько 12,6 г солі на добу, тоді як ВООЗ рекомендує, щоби добова норма не перевищувала 5 г, отже ми щоденно перевищуємо споживання солі більш ніж у 2,5 раза.

Така ситуація викликає занепокоєння і потребує пошуку способів вирішення. Проте деякі з заходів уже успішно запроваджують у багатьох країнах. 

Наприклад, у 2012 році держави-члени ВООЗ об’єднались для скорочення споживання солі на 30 % до 2025 року. В цій програмі взяло участь 59 країн, в 17 із яких були успішні результати – скорочення солі в хлібі від 6 % – у Бельгії до 38 % – у Чилі, в межах 20-30 % – у Великій Британії, Канаді, Новій Зеландії та Ірландії. У багатьох країнах виробники харчових продуктів добровільно зменшували вміст солі в продуктах, щоб запобігти поширенню неінфекційних захворювань. Обов’язкове обмеження вмісту солі в хлібі та хлібобулочних виробах запроваджено в 19 країнах, у тому числі в Бельгії, Болгарії, Хорватії, Латвії, Чорногорії, Нідерландах, Португалії, Словаччині, Іспанії. Ще в 21 країні такі обмеження діють на добровільній основі, шляхом співпраці бізнесу та уряду.

МОЗ пропонує українським виробникам хліба розглянути такі заходи:

  1. Зменшити кількість солі в хлібі та хлібобулочних виробах до рівня не більше ніж 0,9 г на 100 г. Це можна робити поступово, щоби споживачі звикали до менш солоного смаку (як це було, наприклад, у Фінляндії). Крім того, такий крок може допомогти виробникам обрати інші технологічні підходи для поліпшення процесів ферментації, які сприятимуть покращенню смаку і текстури хліба без необхідності додавання великої кількості солі.

  2. Підвищувати смакові якості випічки в інший спосіб, наприклад, використовувати трави та спеції або навіть ферментовані продукти, що може допомогти компенсувати зменшення солі.

Реалізація цих заходів допоможе знизити загальне споживання солі, сприяти здоровому харчуванню та зниженню рівня неінфекційних захворювань.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Що буде з організмом, якщо щоденно пити воду з лимоном впродовж місяця
1 хв на прочитання4 години тому
Випадок підозри на Правець у ЛЬвові у Дитини
У Львівській області в 11-річної дитини зареєстрували випадок підозри на правець
1 хв на прочитання6 годин тому
Холестерин Корисні продукти Харчування.
Як вивести холестерин з організму без таблеток: учені назвали найпростіший спосіб
1 хв на прочитання9 годин тому
Рецепт Яблучного пирога Смачна випічка Смачний десерт
Рецепт яблучного пирога, який тане у роті: готується швидко та легко
2 хв на прочитання10 годин тому
У жінок трапляються викидні, а для дітей є загроза життю: ВООЗ занепокоєна новим варіантом мавпячої віспи
2 хв на прочитання17 годин тому
Названо фрукт, який знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин
2 хв на прочитання19 годин тому
Безсонні ночі відправляться у минуле: ці способи допоможуть налагодити ваш сон
2 хв на прочитанняВчора
Вік — не перешкода: 92-річна китаянка вразила інтернет, подолавши 2-метрові ворота, щоб утекти з притулку для літніх людей
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Олійні культури Зростання рожаю Агроринок
В Україні очікується зростання врожаю олійних культур
1 хв на прочитання14 Липня 2024
Пральна машина Електроенергія Поради Економія
Названо найефективніший режим роботи пральної машини з мінімальними витратами електроенергії
2 хв на прочитання3 години тому
На Закарпатті Унікальна полонина Боржава Вітряки
На Закарпатті через суд вдалося зберегти унікальну полонину Боржава від неправомірної забудови вітряками
2 хв на прочитання7 годин тому
Французька компанія Elicit Plant Українські фермери Інноваційні рішення Боротьба з посухами
Французька компанія Elicit Plant надала українським фермерам інноваційні рішення для боротьби з посухами
3 хв на прочитання12 годин тому
Як скоротити процес приготування малосольних огірків: кулінарна хитрість
1 хв на прочитання15 годин тому
13 липня - Міжнародний день ткачів
1 хв на прочитання16 годин тому
Невибагливі багаторічники для саду (ФОТО)
1 хв на прочитання18 годин тому
Зруйнував 90 % усіх будівель: країни Карибського басейну просять міжнародну спільноту про допомогу після урагану Берил
2 хв на прочитанняВчора