Морський чорт: страшний ненажера

3 хв на прочитання16 Лютого 2020, 17:02

16.02.2020

Морський чорт (Lophius piscatorius) або вудильник звичайний – риба родини вудильникових. Мешкає в Атлантичному океані поблизу Європи, Баренцевому і Середземному морях, і навіть у нашому рідному Чорному морі. Переважно зустрічається на глибинах у 50-200 метрів, однак взимку та під час нересту заглиблюється до 2000 метрів.

Автор: User Meocrisis on de.wikipedia - made by Meocrisis, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=863488

Кажуть, що таку назву цій рибі дали іспанські конкістадори, які були впевнені, що спіймали самого морського диявола. Дійсно, його зовнішній вигляд нажене страху на будь-кого. Це величезна страхітлива риба, яка може сягати до двох метрів у довжину. При цьому до половини довжини тіла у нього займає голова, яку більшість людей на планеті без зволікань назвуть потворною і жахливою. На голові він найчастіше має спеціальну "вудочку", яка світиться у темряві і таким чином приманює риб на глибині.

Автор: Citron - Власна робота, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8412667

Морський чорт – справжній хижак. Він має надзвичайно гострі
зуби і може проковтнути здобич, яка не набагато менша за нього у розмірах. Кажуть, що морські чорти не надто розумні – вони не співвідносять розміри своїх жертв з власними габаритами, тому без зволікань беруться за найважчу і найбільшу здобич. Чи не тому наполегливо ходять чутки, що морські чорти є небезпечними для людини і навіть можуть її з’їсти. Втім, схоже, що це лише чутки.

Але страхітливими є лише самиці морського чорта – саме вони бувають двометрових розмірів. Самці ж заледве досягають… пів сантиметра. Не дивно, що за таких умов, їм доводиться користуватись жіночою протекцією. Справа в тому, що морські чорти мають унікальну систему запліднення. Самці спеціальним чином присмоктуються до самиці і приростають до неї назавжди. Але не просто приростають, а перетворюються на її статеві органи. Цікава екзистенційна ситуація.

Згідно з міжнародною класифікацією охоронного статусу, морські чорти перебувають «під найменшою загрозою». Але достеменно про вплив кліматичних змін і людської діяльності на морських чортів невідомо. Можливо тому в Україні морського чорта «про всяк випадок» занесено до Червоної книги.

Навіть морським чортам доводиться добряче попітніти, щоб не потрапити на сковорідку. Кажуть, що їхнє м'ясо надзвичайно смачне – у їжу йде хвіст, а з голови варять суп. Особливо цінується печінка морського чорта, яку треба з’їсти якнайшвидше після вилову. Де їдять такий делікатес? Звісно ж, в Японії.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: