16.02.2020
Морський чорт (Lophius piscatorius) або вудильник звичайний – риба родини вудильникових. Мешкає в Атлантичному океані поблизу Європи, Баренцевому і Середземному морях, і навіть у нашому рідному Чорному морі. Переважно зустрічається на глибинах у 50-200 метрів, однак взимку та під час нересту заглиблюється до 2000 метрів.
Кажуть, що таку назву цій рибі дали іспанські конкістадори, які були впевнені, що спіймали самого морського диявола. Дійсно, його зовнішній вигляд нажене страху на будь-кого. Це величезна страхітлива риба, яка може сягати до двох метрів у довжину. При цьому до половини довжини тіла у нього займає голова, яку більшість людей на планеті без зволікань назвуть потворною і жахливою. На голові він найчастіше має спеціальну "вудочку", яка світиться у темряві і таким чином приманює риб на глибині.
Морський чорт – справжній хижак. Він має надзвичайно гострі
зуби і може проковтнути здобич, яка не набагато менша за нього у розмірах. Кажуть, що морські чорти не надто розумні – вони не співвідносять розміри своїх жертв з власними габаритами, тому без зволікань беруться за найважчу і найбільшу здобич. Чи не тому наполегливо ходять чутки, що морські чорти є небезпечними для людини і навіть можуть її з’їсти. Втім, схоже, що це лише чутки.
Але страхітливими є лише самиці морського чорта – саме вони бувають двометрових розмірів. Самці ж заледве досягають… пів сантиметра. Не дивно, що за таких умов, їм доводиться користуватись жіночою протекцією. Справа в тому, що морські чорти мають унікальну систему запліднення. Самці спеціальним чином присмоктуються до самиці і приростають до неї назавжди. Але не просто приростають, а перетворюються на її статеві органи. Цікава екзистенційна ситуація.
Згідно з міжнародною класифікацією охоронного статусу, морські чорти перебувають «під найменшою загрозою». Але достеменно про вплив кліматичних змін і людської діяльності на морських чортів невідомо. Можливо тому в Україні морського чорта «про всяк випадок» занесено до Червоної книги.
Навіть морським чортам доводиться добряче попітніти, щоб не потрапити на сковорідку. Кажуть, що їхнє м'ясо надзвичайно смачне – у їжу йде хвіст, а з голови варять суп. Особливо цінується печінка морського чорта, яку треба з’їсти якнайшвидше після вилову. Де їдять такий делікатес? Звісно ж, в Японії.