Мінсоцполітики посилює роботу над поверненням в Україну дітей, евакуйованих із інституційних закладів

2 хв на прочитання5 годин тому
Фото ілюстративне

Для дотримання найкращих інтересів дитини в процесі повернення також передбачена індивідуальна оцінка потреб.

Держава напрацьовує оптимальний план для повернення дітей, яких на початку повномасштабної агресії росії довелося евакуювати за кордон із закладів цілодобового перебування. У цьому напрямі Міністерство соціальної політики працює спільно з Держслужбою у справах дітей, Нацсоцслужбою, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання і догляду дітей, обласними службами у справах дітей та іншими партнерами, йдеться у пресрелізі Урядового порталу. 

Заступник Міністра соціальної політики Ірина Постоловська зазначає: “Ми враховуємо найкращі інтереси дитини, а тому пріоритетом є влаштування в сімейні форми виховання”.

Для дотримання найкращих інтересів дитини в процесі повернення також передбачена індивідуальна оцінка потреб. Наразі розроблений графік візитів у країни, куди були евакуйовані діти, — це Швейцарія, Австрія, Німеччина, Нідерланди, Литва, Іспанія, Румунія, Словенія, Греція та Хорватія. Вже відбулися моніторингові візити до Туреччини, Італії та Польщі. Підтримку в організації таких візитів надає Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Під час моніторингів оцінюються потреби кожної дитини та умови, в яких вона перебуває. Зокрема, перевіряється наявність всіх необхідних документів у дитини, доступ до освіти, достатня кількість супроводжуючих осіб.

“З урахуванням потреб дітей ми визначаємо форми їхнього влаштування в Україні, обовʼязково враховуємо наявність у них сестер і братів, адже їх не можна розлучати”, — говорить Голова Державної служби України у справах дітей Петро Добромільський.

За кордоном залишається близько 2 000 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яких евакуювали у складі організованих груп. Україна вдячна державам, які надали дітям тимчасовий захист. Водночас повернення в Україну означає для дітей збереження національної ідентичності, повноцінний доступ до української освіти, а також реалізацію права на виховання в сімейному середовищі. Безпекова ситуація у віддалених від лінії фронту регіонах дозволяє працювати над поверненням цих дітей.

Нагадаємо, за поданням Мінсоцполітики Уряд ухвалив постанову, яка удосконалює механізм повернення евакуйованих дітей і визначає сімейні форми виховання пріоритетними для влаштування дітей.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: