Міндовкілля: Україна шукає донорів для забезпечення водою маловодних регіонів

2 хв на прочитання28 Серпня 2024, 11:06
ФОТО: Проблеми з водопостачанням у Миколаєві

Україні знадобиться підтримка міжнародних партнерів для реалізації водозабезпечення 42% своєї території.

Україна змушена шукати фінансову та матеріальну підтримку міжнародних партнерів для реалізації проєкту із водозабезпечення 42% своєї території. Мова про маловодні регіони, які залишилися без прісної води внаслідок руйнування Каховської ГЕС торік. Про це заявив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Євгеній Федоренко.

Він адресував відеозвернення учасникам глобальної водної конференції “Всесвітній тиждень води”, яку  проводить  Стокгольмський міжнародний інститут води (SIWI).

“З перших днів катастрофи Уряд України почав шукати рішення, щоб забезпечити водою людей. Для того, щоб вирішити проблему системно та остаточно, 20 серпня цього року схвалено Програму комплексного водозабезпечення територій, які зазнали впливу воєнних дій, на період до 2030 року. Вона стосується 9 регіонів - Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Кіровоградської, Одеської, Харківської та Херсонської областей”, - розповів заступник Міністра.  

Програмою передбачене перекидання щороку 800 млн куб. м води в маловодні регіони та акумуляцію 1,6 млрд кубометрів запасів води. Це дозволить забезпечити водою 3,9 млн людей, а після звільнення українських територій - до 9 млн людей.

Вартість проєкту - 54,187 млрд гривень. Оскільки сума значна, у цій справі не обійтися без допомоги міжнародних партнерів. За даними відомства, UNICEF вже надав допомогу на 67 млн доларів у 2022-2024 роках.

Федоренко також повідомив, що вже є домовленості з Європейським інвестиційним банком про фінансування будівництва водогону до Миколаєва. Проєкт стартує у наступному році.

З реалізацією програми вже протягом року Миколаївщина буде забезпечена водою. До кінця 2025 року доступ до води отримають 2 млн українців - у Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Херсонській і Харківській областях. Загалом Програма передбачає будівництво упродовж 7 років понад 3 тис. км нових водопроводів; будівництво або реконструкцію 250 насосних станцій; ремонт 20 гідротехнічних спору та буріння 460 свердловин для альтернативного водозабезпечення.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: