Догори
Дати відгук

Мільйони людей стануть свідками рідкісного параду із шести планет: чи побачать його українці

До кінця 2025 року відбудеться п'ять вирівнювань.

2 хв на прочитання25 Травня 2024, 22:30
Парад планет Рідкісне явище Космос Парад планет Рідкісне явище Космос
Поділитись:

Мільйони людей на планеті отримають рідкісний шанс побачити на власні очі рідкісне явище, коли планети вишикуються в ряд.

Про це пише LAD Bible, передає ТСН.

Менш ніж за два тижні, у червні, за приблизними підрахунками, Юпітер, Меркурій, Марс, Сатурн, Уран і Нептун розташуються приблизно на одній прямій лінії, оскільки всі вони рухаються орбітою навколо Сонця.

Юпітер, Меркурій, Марс і Сатурн можна буде побачити неозброєним оком, а ті, хто має трохи техніки – першокласний бінокль або телескоп – зможуть побачити й інші дві планети.

Космічне явище буде видно у всій північній півкулі, зокрема в Північній Америці та Європі.

У розмові з Glamour Кейт Патл, викладачка кафедри фізики та астрономії Університетського коледжу Лондона, сказала: "Планетне вирівнювання – це астрономічна подія, яка відбувається, коли за збігом обставин орбіти декількох планет Сонячної системи одночасно опиняються приблизно з одного боку від Сонця. Це означає, що вони вишикуються в лінію на небі, коли ми дивимося на них із Землі. У цьому випадку планети Юпітер, Меркурій, Уран, Марс, Нептун і Сатурн утворюють лінію на небі саме в такому порядку. Важливо підкреслити, що планети не утворюють пряму лінію в космосі – це набагато рідкісніша астрономічна подія, яка називається сизигією. Однак, оскільки всі планети обертаються навколо Сонця приблизно в одній і тій самій орієнтації – рухаючись у площині, яку ми називаємо “площиною екліптики” – коли вони розташовані по один бік Сонця, вони утворюють лінію на небі, коли ми дивимося на них із Землі".

Коли це відбудеться

Це вже друге вирівнювання планет 2024 року – перше відбулося під час сонячного затемнення. Новий парад відбудеться рано-вранці в понеділок, 3 червня.

Рідкісність цієї події полягає в тому, що у вирівнюванні беруть участь шість планет, тоді як набагато частіше на небі можна побачити дві, три або чотири планети.

До кінця 2025 року відбудеться ще п'ять вирівнювань: два – цього року (3 червня і 28 серпня) і три – наступного (18 січня, 28 лютого і 29 серпня).

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.