Медики назвали напій за сніданком який може знизити ризик розвитку гіпертонії на 65%
Якщо не лікувати гіпертонію, це може привести до безлічі ускладнень.
Гіпертонія є однією з головних причин смертності по всьому світу. Згідно з доповіддю «Глобальний тягар хвороб» (Global Burden of Disease), який публікується журналом Lancet, гіпертонія є причиною 20% всіх смертей у світі.
Людям, які хочуть знизити показники свого кров’яного тиску, необхідно внести зміни в свій звичний спосіб життя. І безліч досліджень доводять, що є цілий ряд напоїв, які допомагають боротися з гіпертонією. Дійсно, регулярне вживання зеленого чаю дозволяє знизити ризик розвитку гіпертонії на 65%.
Високий кров’яний тиск призводить до розвитку безлічі ускладнень з боку серцево-судинної системи, таких як інфаркт та інсульт. Кров’яний тиск – це та сила, з якою кров тисне на стінки судин, поки серце прокачує її по всьому тілу. Коли тиск стає занадто високим, виникає ризик розриву стінки артерії або утворення тромбу. За деякими даними, близько 5 мільйонів жителів Сполученого Королівства страждають гіпертонією, але абсолютно про це не здогадуються.
Як повідомляє Національна служба охорони Здоров’я Великобританії, “найчастіше розвиток гіпертонії можна запобігти, харчуючись правильно, підтримуючи здорову вагу, регулярно займаючись спортом, не зловживаючи алкоголем і відмовившись від куріння”. Раніше вчені запустили кілька досліджень, щоб з’ясувати, які різновиди чаю можуть надавати позитивний вплив на показники кров’яного тиску, і два різновиди виявилися особливо корисними.
Результати деяких досліджень доводять, що регулярне вживання цих напоїв може істотно знизити показники кров’яного тиску у людей, які страждають гіпертонією, і зменшити ризик розвитку гіпертонії у тих, хто ще їй не страждає, на 65%.
Зелений чай і улун є відмінними джерелами поліфенолів — потужних антиоксидантів, які допомагають боротися з гіпертонією. Одне дослідження, що проводилося серед китайців, показало, що регулярне вживання цих різновидів чаю може істотно знизити ризик постановки діагнозу гіпертонія.
Коментуючи результати цього дослідження, компанія WebMD зазначила: “у тих людей, які випивали принаймні по півчашки зеленого чаю або улуна середньої фортеці в день протягом року, ризик розвитку гіпертонії був на 46% нижче, ніж у тих, хто цього не робив. У тих людей, які випивали більше двох з половиною чашок зеленого чаю в день, ризик розвитку гіпертонії знижувався на 65%”.
Результати цього дослідження, опубліковані в журналі Archives of Internal medicine, були засновані на аналізі даних 1507 китайських чоловіків і жінок, що живуть в Тайвані.
Всіх учасників дослідження просили повідомляти про їхні звички, що стосувалися вживання чаю, що дозволило вченим розрахувати, скільки чаю вони в середньому випивали щодня. Вчені відзначили, що вживання навіть половини чашки чаю в день робить помітний позитивний вплив на показники кров’яного тиску.
Вчені відзначили: “ті, у кого немає звички пити зелений чай, піддаються більшому ризику розвитку гіпертонії, ніж ті, у кого ця звичка є, оскільки ми виявили поступове скорочення ризику розвитку гіпертонії у тих, хто щодня випиває більше зеленого чаю”.
У зеленого чаю є маса корисних властивостей, але більшість з них обумовлено тим, що в його листі містяться унікальні речовини під назвою катехіни. Ці антиоксиданти, які містяться і в зеленому, і в чорному чаї, здатні розслабляти м’язи, що вистилають кровоносні судини, що призводить до зниження кров’яного тиску.
Вчені вже давно вважають, що відкриття катехінів може в майбутньому привести до розробки більш ефективних препаратів для боротьби з гіпертонією.