Медичний транспорт в Україні: великий потенціал і високі ризики

5 хв на прочитання20 Серпня 2024, 10:08
ФОТО: Медичний транспорт / МОЗ

20 серпня в Україні і світі відзначають Міжнародний день медичного транспорту.

20 серпня в Україні і світі відзначають Міжнародний день медичного транспорту. Це свято було засноване на честь важливої ролі медичного транспорту в системі охорони здоров’я.

Цей день присвячений всім тим, хто забезпечує безпечне та своєчасне транспортування пацієнтів, медичного обладнання та органів для трансплантації. Медичний транспорт відіграє критично важливу роль у системі охорони здоров’я, дозволяючи забезпечити надання медичної допомоги в екстрених ситуаціях і підтримувати безперервність лікувального процесу.

Історія цього свята розпочалася у період Першої світової війни, коли спеціальні польові автомобілі доставляли поранених солдат у госпіталі. Дуже швидко медичний транспорт став невід’ємною частиною системи охорони здоров’я.

За доставку хворих у лікарні відповідали санітари. З часом їхні функції значно розширилися. Сьогодні ці медпрацівники надають невідкладну допомогу на місці події, забезпечують роздачу ліків і лікують пацієнтів, які за медичними показами ізольовані від суспільства.

Медичний транспорт полягає у транспортуванні хворого до лікувального закладу в ситуаціях, коли він не може пересуватися самостійно. Машина швидкої допомоги обладнана ношами та медичним обслуговуванням.

Сучасний медичний транспорт включає не лише автомобілі швидкої допомоги, але й транспортні засоби, які супроводжують пацієнтів на процедури. Ці автомобілі оснащені спеціальним обладнанням для надання невідкладної допомоги.

У попередні роки парк медичного транспорту в Україні, за даними Міністерства охорони здоров'я, був представлений здебільшого "швидкими" взірця 1980-го - 1990-го років. Це були автомобілі з мінімально необхідним комплектом виробів медичного призначення для порятунку життя. Оновлювати та поповнювати його вдавалося зрідка невеликим коштом урядових цільових програм та за рахунок гуманітарної допомоги ВООЗ, ООН та благодійних організацій.

Сфера охорони здоров’я постійно розвивається, що сприяє розширенню функцій медичного транспорту. Сьогодні до цієї категорії відносять не лише автомобілі швидкої допомоги, які доставлять пацієнтів у лікарню. Також поняття “медичний транспорт” розповсюджується на автівки, які супроводжують хворих на процедури. За останні 2 роки ситуація з медичним транспортом в Україні змінилася кардинальним чином. Старий парк значною мірою постраждав внаслідок бойових дій на сході країни. Тим часом, майже 2 десятки країн-партнерів України долучилися до поповнення нашого автопарку найсучаснішими автомобілями, повітряними суднами та сучасним обладнанням.

Приміром, тільки наприкінці весни цьогоріч Україна отримала від Канади унікальні медичні автівки. Це 10 машин швидкої медичної допомоги класу С Ford Transit 2023 року випуску, виготовлені спеціально для потреб транспортування важкохворих пацієнтів. "Швидкі" вже розподілені між центрами екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Закарпатської, Львівської, Чернігівської, Сумської, Миколаївської, Херсонської та Хмельницької областей.

А в серпні швейцарська благодійна асоціація Freeukraine передала МОЗ 7 "швидких" підвищеної прохідності для українських медиків.

Сучасні реанімаційні автомобілі оснащені високотехнологічним обладнанням та необхідними медикаментами і засобами перенесення. Реанімаційна бригада у складі лікаря-анестезіолога та медичної сестри супроводжує пацієнта впродовж всієї поїздки. Вона у будь який момент готова до надання невідкладних реанімаційних заходів безпосередньо при транспортуванні. 

Відповідне медичне обладнання дозволяє транспортувати пацієнта, який потребує штучної вентиляції легень або інших дій підтримки життєдіяльності. Сучасні автомобілі, які обслуговують медичну сферу, оснащені написом «ECNALUBMA», що дозволяє водіям легко ідентифікувати їх у дзеркалі заднього виду.

З 2021 року в Україні почала розвиватися евакуацію людей у критичному стані повітряними суднами. Пілотні проекти старували у Львові, Житомирі та Одесі. Медичні гелікоптери отримали МОЗ, ДСНС, армія і розвідка. Тепер же медична евакуація здійснюється не тільки гелікоптерами, а й літаками, і не лише у межах України, а й у закордонні медичні заклади.

Традиції та звичаї святкування:

Медичний транспорт є невід’ємною частиною системи охорони здоров’я в усьому світі. Він забезпечує швидке транспортування пацієнтів до медичних закладів, що дозволяє своєчасно надавати медичну допомогу та рятувати життя. В сучасних умовах розвитку медицини медичний транспорт оснащений найновішими технологіями та обладнанням, що дозволяє надавати високоякісну медичну допомогу навіть під час транспортування.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: