Догори
Дати відгук

Мавпяча віспа: є перша смерть у Європі

Віспа мавп вважається рідкісним захворюванням.

2 хв на прочитання30 Липня 2022, 11:09
Поділитись:

Іспанія повідомила про першу смерть від віспи мавп у п’ятницю, що вважається першим у Європі смертельним випадком від цієї хвороби та другою за межами Африки під час поточного спалаху. Про це  стало відомо від МОЗ Іспанії.

У своєму останньому звіті Міністерство охорони здоров'я Іспанії повідомило, що в країні було підтверджено 4298 випадків віспи мавп. З 3750 пацієнтів 120 були госпіталізовані, один помер.

Віспа мавп – вірус, який передається людині повітряно-краплинним або контактним шляхом. "Мавпяча" хвороба має неприємні симптоми, 2022-го випадки зараження цією інфекцією різко почастішали.

Віспа мавп

Свою назву вірус отримав тому, що вперше було виявлено у колонії піддослідних мавп – це сталося 1958-го. 1970-го в Демократичній Республіці Конго вперше зафіксували випадки інфікування людей.

Віспа мавп вважається рідкісним захворюванням. Досі воно зустрічалося переважно у віддалених районах Центральної та Західної Африки, що поросли вологими тропічними лісами. Основні країни поширення: ДРК, Республіка Конго, Камерун, Центральноафриканська Республіка, Кот-д'Івуар, Габон, Ліберія, Нігерія та Сьєрра-Леоне. Епізодично віспа мавп завозилася до інших регіонів.

Відмінності від натуральної віспи

Віспа мавп – ортопоксвірус, споріднений з натуральною віспою, яку повністю викорінили до 1980-х років. Клінічна картина двох хвороб схожа, відмінність молодшого вірусу – збільшення лімфатичних вузлів. Однак натуральна віспа була набагато небезпечнішою за мавпу: вона характеризувалася вищими рівнями заразності та летальності (на рівні 30%, в ході деяких епідемій – до 90%).

Наслідки для здоров'я у тих, хто вижив, теж були важчими: часткова або повна втрата зору, численні глибокі рубці на шкірі. Тоді як від мавпячої віспи люди зазвичай повністю одужують, а косметичні наслідки не є істотними.

Нагадаємо, спалах віспи мавп став глобальною надзвичайною ситуацією - ВООЗ.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитаннягодина тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання6 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання7 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора