Хочете ласувати грибами у будь-який сезон року — замаринуйте їх. Консервовані грибочки зберігаються більше року, головне правильно їх приготувати. «Здорові люди» діляться рецептами.
Гриби — низькокалорійний продукт (до 30 ккал на 100 г), що практично не містить жирів, тому він підходить усім, хто турбується про фігуру.
Мариновані гриби містять вітаміни А, D, Е, РР, групи В, а також безліч корисних мікроелементів: кальцій, магній, натрій, калій, цинк, мідь, залізо, фосфор та ін. Крім того, у грибах є майже всі амінокислоти, що є будівельним матеріалом для клітин організму
Лідирують за корисними властивостями білі гриби (боровики), потім йдуть підосичники (красноголовці), підберезники, грузді, рижики, опеньки, лисички, печериці.
Варто пам'ятати, що гриби повільно перетравлюються через хітин, що міститься в них, і уповільнюють виділення шлункового соку. Тому цей продукт не варто їсти часто при захворюваннях нирок, подагрі, а також дітям до 12-14 років, поки у них не буде повноцінно сформована система травлення.
У маринованих грибах міститься багато оцту та солі, вони не рекомендовані при захворюваннях ШКТ.
Перед маринуванням гриби треба підготувати відповідним чином.
Вживати в їжу мариновані гриби варто не раніше ніж через 30-40 днів після закочування. Якщо розсіл надто сильний, гриби перед вживанням можна промити.
Запам'ятайте: якщо маринад у банці помутнішав — гриби зіпсовані та до вживання непридатні. Причиною можуть бути погано простерилізовані банки, мала кількість солі чи оцту, зберігання у теплому місці.
Очистіть боровики від сміття та землі, великі — поріжте на шматочки однакового розміру, дрібні можна залишити цілими.
Інгредієнти:
гриби — 2 кг;
вода — 800 мл;
цукор — 3 ст. л.;
сіль — 3 ст. л.;
лимонна кислота — 2 ч. л.;
лаврові листи — 4 шт.;
чорний перець — 20 шт.;
запашний перець — 4 шт.;
гвоздика — 5 шт.;
часник — 4 зубчики.
Приготування.
Перекласти гриби в каструлю, залити велику кількість холодної води і поставити на плиту. Дочекатися кипіння, зняти піну та прибрати вогонь до середнього. Відварювати гриби, іноді помішуючи, близько 10 хвилин. Потім відкинути боровики на друшляк і кілька разів промити під проточною водою.
Для приготування маринаду в окрему каструлю налити воду, додати лавровий лист, гвоздику, сіль, цукор, перець, лимонну кислоту та крупнонарізаний часник. Поставити на вогонь і довести до кипіння.
Викласти гриби в маринад, дочекатися закипання і варити на невеликому вогні 25 хвилин.
Перекласти боровики у стерилізовані банки та залити гарячим маринадом, у якому вони варилися.
Закрутити, поставити на кришку і залишити мариновані гриби за кімнатної температури до повного остигання.
Для консервування краще брати молоді міцні підосичники. Перед приготуванням грибів необхідно зняти темну шкірку з ніжки.
Інгредієнти:
підосичники — 1 кг;
вода — 1 л;
оцет 9% — 80 мл;
цукор — 50 г;
сіль — 4 ч. л.;
лавровий лист — 4 шт.;
гірчиця у зернах — 1 ч. л.;
насіння кропу — 1 ч. л.;
чорний перець (горіх) — 5 шт.;
лимонна кислота — ½ ч.л.
Приготування.
Гриби очистити, вимити, покласти у велику каструлю.
Залити велику кількість води, додати лимонну кислоту (вона потрібна, щоб гриби не потемніли). Довести до кипіння та варити на середньому вогні 10 хвилин. Потім воду злити.
Ще раз залити гриби чистою водою (щоб вони були повністю вкриті). Додати сіль, лавровий лист, перець, насіння гірчиці, кропу та цукор. Довести до кипіння та варити 20-25 хвилин.
Влити оцет, знову закип'ятити та вимкнути. Розкласти гриби банками і залити гарячим маринадом. Закрутити, перевернути вгору дном, накрити ковдрою чи рушником і залишити мариновані підосичники на ніч, щоб охолонули.
Такі мариновані грибочки, особливо дрібні, можна використовувати для салатів та рагу.
Інгредієнти:
лисички — 500 г;
вода — 2 л;
оцет 9 % — 1 ст. л.;
цукор — 1 ст. л.;
сіль — 2 ст. л.;
кориця — 1 паличка;
гвоздика — 2 шт.;
перець чорний (горошок) — 4 шт.;
перець запашний (горошок) — 4 шт.;
естрагон — 2 гілочки.
Приготування.
Підготовлені лисички промити. У каструлю залити 1,5 л води, додати половину солі та викласти гриби. Довести до кипіння та варити 20 хвилин.
Воду злити, а лисички сполоснути холодною водою.
0,5 л води залити в каструльку, покласти сіль, що залишилася, цукор і спеції (крім естрагону). Довести до кипіння та влити оцет.
Після того, як знову закипить, викласти у маринад гриби. Варити 15 хв.
Розкласти лисички по банках, додати естрагон, залити гарячим розсолом і закрутити. Перевернути вгору дном, накрити ковдрою і залишити до остигання.
Маслюки нейтральні в сирому вигляді, проте в маринованому мають багатий аромат і насичений смак. Після збирання їх необхідно перебрати, прибрати сміття.
Інгредієнти:
маслюки — 1 кг;
вода — 1 л
часник — 1 головка
оцет 9% — 10 мл
перець гострий — 1 шт.
сіль — 1 год.
цукор — 1 ст.
перець чорний (горошок) — 5 шт.
лавровий лист — 2 шт.
Приготування.
Підготовлені маслюки залити великою кількістю холодної води, довести до кипіння та варити 5 хвилин. Потім воду злити, гриби промити.
Часник очистити. Відкласти кілька зубчиків із розрахунку по одному на 1 банку грибів. Решту подрібнити.
У каструльку налити 1 л води, додати цукор, сіль, нарубаний часник та інші спеції. Довести до кипіння, додати маслюки і варити 15 хвилин.
Влити оцет у каструльку, знову довести до кипіння і вимкнути.
У стерилізовані банки розкласти по роздавленому зубчику часнику та шматочку гострого перцю. Покласти зверху гриби та залити маринадом, у якому вони варилися.
Закрутити, поставити банки на кришку і залишити мариновані маслюки до повного остигання.
Для маринування краще брати капелюшки і залишати ніжку не більше 1 см. З ніжок, що залишилися, можна зробити грибний фарш.
Інгредієнти:
опеньки — 1 кг;
кріп — 1 парасолька або насіння;
часник — 2 зубчики;
оцет 9 % — 80 мл;
сіль — 1 ст. з гіркою;
цукор — 1 ст. з гіркою;
гвоздика — 2 шт.;
запашний перець (горошком) — 3 шт.;
чорного перцю — 6 горошин;
лавровий лист — 1 шт.
Приготування.
Гриби очистити від сміття та покласти у велику миску. Залити водою та залишити на 1 годину. За цей час бруд розмокне і легко змиється. Опеньки ретельно промити.
Викласти опеньки в каструльку, залити холодною водою та додати сіль. Довести до кипіння та варити 30 хвилин. Якщо при варінні зверху буде утворюватися піна, її треба знімати.
Поки опеньки варяться, можна приготувати маринад. Для цього в каструлю налити воду, додати сіль, цукор, спеції. Довести маринад до кипіння та влити оцет, після чого тримати на вогні ще 5 хвилин.
Гриби злити, потім перекласти до каструлі з маринадом і довести до кипіння. Після закипання варити 15-20 хвилин.
Часник нарізати товстими скибочками.
У стерилізовані банки на дно покласти часник, кріп. Гриби дістати з каструлі шумівкою та розкласти зверху. Залити грибочки киплячим маринадом і закрутити.
Банки з маринованими грибами перевернути догори дном, укутати ковдрою і залишити до повного остигання.
Для маринування вибирайте молоді гриби — вони краще тримають форму та корисніші. Ніжки у підберезників зазвичай жорсткіші, ніж капелюшки, їх краще пустити на грибний фарш. Особливої обробки підберезники не вимагають — їх достатньо очистити від сміття та зняти темну шкірку з ніжки.
Інгредієнти:
підберезники — 1 кг;
цибуля — 1 шт.;
часник — 3-4 зубчики;
вода — 0,5 л;
оцет — 120 мл;
сіль — 2 ст. л.;
чорний перець (горіх) — 5 шт.;
гвоздика — 2 шт.;
лавровий лист — 2 шт.;
олія.
Приготування.
Підберезники промити, великі можна порізати на маленькі шматочки.
Відварити гриби в трохи підсоленій воді протягом 30 хвилин, потім відкинути на друшляк і промити холодною водою.
У каструлю залити воду, дати закипіти. Додати цукор, сіль, чорний перець, гвоздику та лавровий лист і варити 5 хвилин. Влити оцет, покласти гриби, знову довести маринад до кипіння та вимкнути.
Цибулю та часник почистити і нарізати: цибуля — півкільцями, часник — пластинками. Викласти на дно стерилізованих банок, згори розкласти гриби.
Залити гарячим маринадом, додати зверху в кожну банку по чайній ложці олії.
Закатати, перевернути банки з маринованими підберезниками нагору дном і залишити остигати.
Підійдуть дрібні молоді грибочки. Перед маринуванням гриби можна вимочити годину-дві в підсоленій воді, щоб видалити сміття та комах.
Інгредієнти:
рижики — 1 кг;
сіль — 1,5 ст. л.;
цукор — 1,5 ст. л.;
оцет 9 % — 100 г;
лавровий лист — 1 шт.;
перець чорний (горошок) — 10 шт.;
гвоздика — 4 шт.;
кріп — 2 парасольки.
Приготування.
Після вимочування гриби промити. Викласти в каструлю, залити холодною водою та довести до кипіння. Потім воду злити, а гриби промити і залишити остигати.
В цей час можна приготувати маринад.
Воду налити в каструльку, покласти сіль, цукор і приправи. Поставити на вогонь, дочекатися закипання та варити 1-2 хвилини. Потім залити гриби, додати кріп і тримати на невеликому вогні 20 хвилин.
Додати оцет і варити ще 5 хвилин.
Розкласти гриби по стерильних банках, залити маринадом і закрутити. Заливка має покривати рижики повністю.
Перевернути банки з маринованими рижиками вгору дном і залишити до остигання.
Також ми наводили рецепт смакоти, яка готується просто і швидко — супу із грибами та плавленим сиром.