Догори
Дати відгук

Манікюр, пірсинг, поцілунки, незахищений секс: лікарі розповіли, що можна й чого не можна при гепатиті

Парентеральні вірусні гепатити входять у топ найнебезпечніших захворювань.

6 хв на прочитання30 Липня 2023, 09:57
Поділитись:

Який із вірусів гепатиту найнебезпечніший? Чи передається інфекція через поцілунки? Чи безпечно народити дитину при діагностованому гепатиті С? Чи правда, що можна заразитися гепатитом при звичайному манікюрі? Хіба взагалі можна робити салонні процедури на кшталт манікюру/педикюру з таким діагнозом? Якщо гепатит С успішно вилікуваний, чи можна робити пірсинг чи тату чи краще не ризикувати?

«Здорові люди» розібрали з експертами, що можна і не можна при гепатиті.

Що таке гепатит

Гепатит — це запальне ураження печінки, що виникає внаслідок вірусного чи токсичного на орган.

Парентеральні вірусні гепатити, тобто ті, що передаються через кров та інші біологічні рідини від інфікованої людини здоровій, входять у топ найнебезпечніших захворювань. Так, гепатити В та С мають високий ризик хронічного перебігу та розвитку тяжких ускладнень. Гепатит В невиліковний, але завдяки вакцинації можна гарантовано уникнути зараження. Гепатит С піддається лікуванню сучасними противірусними препаратами прямої дії, але профілактичних щеплень, що запобігають розвитку захворювання, немає.

Чи може гепатит передаватися через слину?

Ні. Гепатит С передається при потраплянні крові інфікованої людини в організм іншої. Вірус не поширюється при кашлі та чханні, а також при спільному прийомі їжі чи напоїв. Немає жодних доказів і того, що вірус передається через поцілунки. Втім, суто теоретично це можливо, якщо в обох закоханих, що цілуються, є відкриті кровоточиві рани на губах або в роті. Але в такому разі, погодьтеся, не до поцілунків.

Наскільки безпечно займатися сексом, маючи гепатит?

Лікар-епідеміолог (завідувач) відділення профілактики ВІЛ/СНІД центру гігієни та епідеміології Світлана Радкевич каже, що сперма і вагінальний секрет нарівні з кров'ю становлять найбільшу епідеміологічну значущість.

Ризик інфікування значно вищий у тих сексуально активних людей, які практикують незахищений секс, часті зміни статевих партнерів, одностатевий, грубий, збочений секс, тобто пов'язаний із імовірністю травматизації та контакту з кров'ю.

Однак, якщо дотримуватися правил безпечного сексу, дотримуватись тривалих моногамних відносин, користуватися презервативом і, безумовно, знаючи про захворювання, приймати антиретровірусну терапію, зараження вкрай малоймовірне.

Вагітність при гепатиті. Які існують ризики та застереження?

За словами доцента кафедри інфекційних хвороб Світлани Лукашик, планування вагітності при гепатиті справді має свої нюанси, оскільки вірус гепатиту В та вірус гепатиту С можуть передаватися від інфікованої матері дитині під час пологів. Жінці з діагностованою хронічною формою гепатиту В необхідна медикаментозна профілактика під час вагітності, щоби тримати вірус під контролем і максимально знизити ймовірність зараження дитини.

А ось знаючи про наявність у себе гепатиту С чи в період його активного лікування варто відмовитися від планування вагітності до завершення курсу лікування, незважаючи на невисокий порівняно з гепатитом В ризик інфікування дитини під час пологів. Нагадаємо: лікування від гепатиту С можливе на будь-якій стадії захворювання (але не плутайте з лікуванням від ускладнень інфекції — це зовсім інша історія). Це підтверджується лабораторно через три місяці після закінчення лікування. Якщо аналіз крові показує відсутність вірусного навантаження, людина вважається одужалою.

Чи небезпечно годувати груддю при гепатиті С?

Навіть при гепатиті С жінка може безпечно годувати дитину груддю. Професор кафедри інфекційних хвороб Сергій Жаворонок наголошує: як і щодо ВІЛ-інфекції, немає доказів того, що грудне вигодовування сприяє поширенню гепатиту С. Разом з тим, на ранніх етапах налагодження лактації та при неправильному прикладанні немовляти до грудей буває так, що вони тріскаються та кровоточать. У цьому випадку краще зробити перерву в годуванні груддю, поки соски не загояться, тому що є невелика ймовірність того, що кров може потрапити немовляті з молоком матері.

Чи може манікюр становити небезпеку щодо зараження гепатитом?

На жаль, може. Інфікування парентеральними вірусами гепатиту В та С можливе через мікропошкодження, мікротравми на шкірі, які трапляються під час манікюру чи педикюру.

Всесвітня організація охорони здоров'я давно попереджає, що негігієнічний манікюр і педикюр несуть ризик поширення гепатиту. Майстри нігтьового сервісу, які повторно використовують інструменти без належної дезінфекції, не змінюють латексні рукавички чи не миють руки після обслуговування кожного нового клієнта, наражають своїх клієнтів на підвищений ризик зараження.

Чи можна зробити татуювання або пірсинг після лікування гепатиту С?

Немає жодних причин, з яких не можна зробити татуювання чи пірсинг після лікування гепатиту С та лабораторного підтвердження відсутності вірусу в крові. Але найважливішим чинником тут є дотримання правил особистої безпеки. Пам'ятайте: довічний імунітет виробляється тільки до вірусу гепатиту А. Відповідно повторно заразитися гепатитом С можливо в будь-який час. Тому ретельно вибирайте салон, який практикує стерильні методи роботи, включаючи використання одноразових рукавичок, дезінфекцію всіх поверхонь, використання одноразових голок або повну стерилізацію інструментів між застосуваннями.

Те саме стосується манікюру та педикюру: не ризикуйте своїм здоров'ям, вирушаючи на процедури не в ліцензований салон, а до надомного майстра. Знову ж таки, ключ у тому, що в спеціалізованому салоні використовуються одноразові інструменти та дотримуються суворих процедур термічної стерилізації металевих інструментів, не допускається повторне застосування предметів індивідуального користування, таких як пемза, деякі пилки для нігтів, апельсинові палички для кутикули, поролонові роздільники пальців ніг і т.д.

Крім загальних правил безпечної поведінки, є й приватні. Наприклад, утримайтеся від манікюру чи педикюру, якщо у вас є відкриті рани на руках або ногах, не голіть ноги просто перед педикюром, щоб уникнути мікроскопічних порізів шкіри, попросіть майстра не робити вам обрізний манікюр і педикюр. Усе це знижує ризик можливого інфікування.

Також ми писали про День боротьби з гепатитом: що потрібно знати про «лагідного убивцю» під час війни.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.