Замочений горох промийте, залийте свіжою водою, щоб рівень її був приблизно на 3 пальці вище. Після закипання додайте соду, перемішайте, варіть на мінімальному вогні близько години.
Очищену картоплю наріжте кубиками, відправте в каструлю.
Очищену цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці з великими отворами. Спасеруйте овочі на соняшниковій олії, потім додайте в суп.Варіть 30 хвилин.
В кінці приготування додайте нарізані шматочками мисливські ковбаски (або інші копченості), подрібнений часник, промиті лаврові листочки, сіль і перець. Варіть ще 10 хвилин, потім вимкніть вогонь, витягніть лаврові листочки, залиште суп настоюватися хвилин на 15.
Перед подачею заправте гороховий суп подрібненим кропом або сухариками.