Майже містика: в одному із чумних поховань у Німеччині археологи виявили тисячі зелених скелетів

1 хв на прочитання02 Серпня 2024, 14:14
Фото: BILD

«Думали передати останки музеям, але є етичні проблеми».

Кістки зеленого кольору знайшли під час будівельних робіт у Нюрнберзі (Німеччина). Про це розповідає BILD.

Археолог Мелані Лангбайн та її команда вважали, що кількість скелетів становить близько тисячі, проте до кінця розкопок на глибині 1,5 м було знайдено дві тисячі останків тіл.

Дослідники припускають, що людей ховали тут під час епідемії чуми 1632-1633 років. Таким чином це поховання стало найбільшим чумним цвинтарем, виявленим на території Німеччини.

Останки забарвилися в зелений колір через стару баварську мідну фабрику, яка в XIX столітті викидала свої відходи в землю. Оксиди металів із викинутих мідних листів просочувалися у ґрунт разом із дощовою водою та фарбували кістки у зелений колір.

«Ми також були здивовані, коли побачили цей колір. Досі ми знали про це тільки з кісток тварин або за намогильними прикрасами», — говорить Лангбайн.

За її словами, поки що незрозуміло, що далі станеться зі знайденими скелетами.

«Ми вже думали про те, щоби передати останки музеям, але це складне питання. За останні 20 років багато що змінилося. Раніше люди демонстрували скелети, а сьогодні є етичні проблеми», — додала вона.

Втім, для науки виявлені скелети навіть важливіші, ніж для місцевих музеїв. Проаналізувавши зразки кісток, науковці зможуть зробити висновки про поширені хвороби та недоїдання у цей період.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: