Догори
Дати відгук

Люди, які сплять менше 5 годин, ризикують мати ці хвороби: дослідження вчених

Він необхідний нам, щоб поповнювати свої сили.

2 хв на прочитання18 Квітня 2023, 10:10
Поділитись:

Ключова складова нашого з вами життя - це сон. Він необхідний нам, щоб поповнювати свої сили. Сон позитивно впливає на роботу серця, збільшує концентрацію уваги, поліпшує настрій і самопочуття, знижує ризик різних захворювань і рівень стресу. Британські вчені встановили, що люди, які сплять менше 5 годин в день ризикують отримати дуже серйозні захворювання.

Вчені проводили дослідження впродовж 25 років і довели, що люди віком 50 років і старше, які сплять п’ять годин або менше вночі, мають більший ризик розвитку багатьох хронічних захворювань із віком порівняно з однолітками, які відпочивають довше. У ньому взяли участь 8 тисяч держслужбовців Великої Британії, які у 50 років не мали хронічних захворювань. Кожні 4 – 5 років люди повідомляли науковцям, скільки в середньому годин на добу вони спали.

У результаті, учасники, які проводили у ліжку менш як 5 годин, мали на 30% вищий ризик розвитку хронічних захворювань, аніж ті, хто спав понад 7 годин. З віком ризик захворюваності зростав: у 60 років – на 32%, а в 70 – на 40%.

Захворювання, на які страждали люди з недосипом були такі як діабет, рак, ішемічна хвороба серця, інсульт, серцева недостатність, хронічна обструктивна хвороба легень, хронічна хвороба нирок, хвороба печінки, депресія, деменція, психічні розлади, хвороба Паркінсона та артрит. Щоправда, дослідження не пояснює, що саме ставало причинами розвитку цих недуг.

Згідно з даними центру з контролю та профілактики захворювань США, дорослі, які недостатньо сплять (приблизно сім-дев’ять годин на добу), мають більше шансів на розвиток хронічних захворювань, які також включають ожиріння та високий кров’яний тиск.

Інші дослідження показали, що сон є відновлювальним процесом, який, серед іншого, виробляє та регулює гормони в організмі, пояснює Адам Ноулден, доцент кафедри здоров’я в Університеті Алабами. Він зазначив, що якщо організм не виробляє адекватних гормонів через брак сну, це призводить до хронічних проблем зі здоров’ям.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Найкорисніша ягода Запобігає старінню Поради Дієтолога
Дієтолог назвала найкориснішу ягоду, яка запобігає старінню
1 хв на прочитання12 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
Загинули 456 українських атлетів і тренерів національного рівня — в.о. міністра у справах молоді та спорту
1 хв на прочитання5 годин тому
Чоловік убив дружину
Через звернення до поліції, чоловік, погрожуючи лезом зґвалтував та убив дружину
1 хв на прочитанняВчора
Загинув курсант одеської Військової академії
Парашут зачепився за гелікоптер: ДБР розслідує загибель курсанта одеської Військової академії
1 хв на прочитанняВчора
Смертельний гемолітичний стрептокок рекордними темпами поширюється Японією
1 хв на прочитанняВчора
Як гаряча їжа руйнує організм
1 хв на прочитанняВчора
Немовля із вадою діафрагми, що посунула внутрішні органи і не давала дихати, прооперували прямо в кювезі реанімаційного відділення
2 хв на прочитанняВчора
8 причин, чому ви не висипаєтеся і як цьому запобігти
6 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost