Догори
Дати відгук

Львівські студенти винайшли для незрячих «розумну» тростину

Одна з «фішок» львівської тростини — голосовий пошук.

2 хв на прочитання18 Липня 2023, 21:21
Поділитись:

Студенти Національного університету «Львівська політехніка» створили спеціальну «розумну» тростину, яка подає вібруючий звуковий сигнал для людей, які частково втратили зір. Винахід створили в рамках навчального проєкту «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО»

Тростина обладнана датчи­ком, який подає сигнал, коли палиця торкається сходів чи бордюрів, попереджаючи не­зрячого про небезпеку. Аналогів такого ґаджета для незрячих в Україні немає. Щось подібне ви­найшли в Туреччині, але турець­ка палиця для незрячих працює лише завдяки програмі в мо­більному телефоні. Львівський винахід не потребує заванта­ження в телефон програми, аби спрацював звуковий сигнал.

Одна з «фішок» львівської тростини — голосовий пошук. Якщо незряча людина забу­ла, куди поклала свою палицю, їй достатньо свиснути — і пали­ця видасть спеціальну мелодію. Розумну тростину надрукува­ли на 3D-принтері з пластику. У планах — виготовити алюмінієву тростину.

«Провели опитування серед слабозрячих і частково зрячих українців і з’ясували, що для них пріоритетом є повідомлення про сходи та бордюри, — розпо­віла керівниця групи винахід­ників Меланія Волошинська. — Датчик розпізнає великі об'єми, він розміщений в нижній частині тростини. Коли люди­на перебуває приблизно за 160 сантиметрів, тобто десь за два кроки від перешкоди, датчик передає сигнал до ручки. Там розташований моторчик, який починає вібрувати. Коли ж від­стань менше кроку, то ручка по­чинає ще й пищати».

Студенти Львівської політех­ніки планують розпочати ма­сове виробництво розумних тростин. Мають бізнес-план, знайшли постачальників мікро­чипів із Німеччини та місце під офіс і склад для зберігання ви­робничих матеріалів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.