Догори
Дати відгук

Львівські медики прооперували пацієнтку із жовчною протокою, яка була збільшена у 17 разів

Гострий напад стався цьогоріч.

2 хв на прочитання04 Квітня 2023, 21:21
Поділитись:

До лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова звернулася 63-річна жінка з Львівської області. Вона мала вроджену ваду, яка під час останнього загострення загрожувала вже не лише здоров’ю, а й життю пацієнтки.

Кіста жовчної протоки, яку діагностували у жінки, це вроджене розширення протоки, якою виводиться жовч. Патологія рідкісна і зустрічається в однієї людини зі ста тисяч і, здебільшого, проявляється ще в дитячому віці. Це потребує нагляду і своєчасного хірургічного втручання, адже кіста може перекрити відтік жовчі. А смертельна небезпека полягає у виникненні запального процесу, що може поширитись на інші протоки, саму печінку та спровокувати сепсис.

«Протока у нормальному стані становить до чотирьох міліметрів в діаметрі. У нашої ж пацієнтки вона виявилася завширшки аж сім сантиметрів. Жінка вперше дізналася про свою вроджену патологію аж у 40 років. Тоді стався перший напад. Лікарі встановили правильний діагноз: вроджена кіста жовчної протоки. Та через відсутність досвіду виконання подібних операцій, обмежилися консервативним лікуванням. Це тимчасово зарадило. Проте хвороба неодноразово про себе нагадувала приступами болі, втратою апетиту», – пояснюють лікарі.

Гострий напад стався цьогоріч. На цей раз раптовий біль в ділянці живота супроводжувався високою температурою. Консервативна терапія вже не рятувала. Жінку виснажував біль. Вона не могла їсти та втратила сім кілограмів ваги. В такому стані хвора звернулася за допомогою до лікарні святого Пантелеймона.

Після обстеження пацієнтки, зокрема, проведення КТ та МРТ, хірурги ухвалили рішення негайно оперувати. Під час втручання вони делікатно та успішно видалили патологічне розширення з відділенням самої кісти від судин печінки, підшлункової залози та дванадцятипалої кишки. Медики налагодили відтік жовчі з печінки шляхом прямого з’єднання жовчних проток з тонкою кишкою.

Операція тривала дві години. Все минуло успішно. А вже на сьомий день після хірургічного втручання пацієнтку виписали додому. Жінка повернулася до нормального життя і почувається добре.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора