Лісові пожежі роблять Канаду одним із лідерів викидання CO₂

1 хв на прочитання30 Серпня 2024, 15:40
Лісові пожежі в Канаді у 2023 році призвели до значного забруднення повітря димом і збільшення викидів CO₂ в країні. Фото: Angela Weiss/AFP/Getty Images

Її випереджають лише США, Китай та Індія.

Згідно з новим дослідженням, Канада стала одним з найбільших джерел викидів CO₂ після руйнівних лісових пожеж минулого року. Про це розповідає Die Zeit.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Nature, дослідники використовували супутникові дані про димові шлейфи від спустошливих пожеж, аби визначити викиди 2 371 мегатонн вуглекислого газу та монооксиду вуглецю у 2023 році. Це означає, що Канада піднялася з одинадцятого на четверте місце в списку країн, які найбільше викидають вуглекислого газу. Її випередили лише Китай, США та Індія.

У 2023 році в Канаді сталися численні лісові пожежі, в яких вигоріло 15 млн га. Понад 200 000 людей були змушені покинути свої домівки. За словами дослідників, лісові пожежі в період із середини квітня по жовтень були надзвичайно руйнівними. Жодна попередня лісова пожежа не зафіксувала таких високих викидів CO₂.

Серед іншого, особливо руйнівним пожежам сприяла зміна клімату. Температура в літні місяці була на 2,2 градуса вищою за аналогічні показники з 1991 по 2020 рік.

«Сезон лісових пожеж встановив новий рекорд», — йдеться у дослідженні. Воно показало зростаючі виклики сезону лісових пожеж у Канаді.

Цього року ситуація з лісовими пожежами в деяких регіонах продовжує залишатися катастрофічною. У липні було частково знищене невелике містечко Джаспер на заході країни. Близько 25 000 жителів і туристів були змушені рятуватися від вогню.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: