Шафран – найдорожчі прянощі в світі, але ціна виправдовується бездоганним смаком і ароматом цієї приправи. На додаток до цього, шафран здавна славиться своїми лікарськими властивостями. Тому варто дізнатися детальніше, в чому ж користь і шкода шафрану для організму людини, пише yizhainfo
Цілюща дія цих прянощів поширюється на увесь організм. Він однаково добре діє, як на внутрішньо органи і системи людини, так і на зовнішню красу.
Основна корисна властивість шафрану – лікування онкологічних захворювань. Він здатний попереджати їх появу, а при вже існуючих пухлинах є відмінним засобом для додаткового лікування. Особливо це стосується різних видів лейкозу, звичайно ж, шафрану самостійно не впоратися з таким страшним захворюванням, але в якості додаткового засобу він може полегшити стан хворого.
Шафран – один з головних компонентів лікарських засобів в східній медицині. З його допомогою борються з втомою, слабкістю, пригніченим настроєм. Він здатний тонізувати організм і надати сили, допомогти при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а якщо додати його до страви, то це дозволить поліпшити травлення.
Однією з головних відзнак цієї приправи – поліпшення зору. По легендах шафран допомагає незрячим людям побачити світ. Частка правди в цьому є, дійсно, він позитивно позначається на зорі людини завдяки вмісту вітаміну А. Тому його корисно буде вживати і дітям і літнім людям у яких є проблеми із зором пов’язані з віковими змінами.
На додаток до цього, ароматний шафран є відмінним афродизіаком, він покращує настрій, допомагає боротися з депресіями. І до того ж він відмінно доповнює смак деяких страв.
Що стосується мікроелементів і вітамінів, то він містить залізо, селен, цинк, магній, калій, кальцій, мідь марганець, вітаміни групи В, а саме В9, В3, В1 і С. Як видно, така велика різноманітність мікроелементів кожен з яких відповідає за певні функції організму – ще один доказ благотворного впливу шафрану на організм людини.
В першу чергу протипоказанням до застосування шафрану є індивідуальна непереносимість. Також слід дуже обережно відноситися до нього вагітним жінкам, оскільки він провокує тонус матки. Окрім цього, у великих кількостях ця приправа може бути токсичною для організму. Слід також уважно дивитися на термін придатності прянощів – вона зберігається протягом дуже короткого часу.