Догори
Дати відгук

Лікарі у Києві одночасно трансплантували шість органів: врятували шість життів (відео)

Донорами органів стали 57-річна жінка та 59-річний чоловік.

2 хв на прочитання26 Травня 2021, 10:37
Лікарі в Києві одночасно трансплантували шість органів: врятували шість життів Лікарі в Києві одночасно трансплантували шість органів: врятували шість життів
Поділитись:

Лікарі в Києві одночасно трансплантували шість органів — серце, печінку та чотири нирки, бо отримали одразу від двох родин згоди на донорство. Одночасно декілька бригад медиків різних медичних закладів працювали над порятунком людей.

Як ідеться в сюжеті «Вікна. Новини»,  у  Києві донорами органів стали 57-річна жінка та 59-річний чоловік. В обох діагностували інсульт, врятувати їх лікарям не вдалося. Рідні погодилися віддати органи, вважаючи, що таким чином продовжують життя своїм близьким. 

Завдяки посмертній трансплантації лікарі врятували відразу шість життів. Вони пересадили серце, печінку та чотири нирки.  

 

Серце тепер б'ється у грудях 29-річного хлопця із Сумщини. Три роки тому його власний орган вразила інфекція. Трансплантація була його єдиним шансом. Операцію з пересадки серця провела команда Інституту серця на чолі з Гаврилом Ковтуном.

Трансплантацію трьох нирок провели у Київській обласній лікарні: нові нирки отримали 30-річна Ілона з Канева, 50-річний і 35-річний кияни.

Четверту нирку отримав пацієнт київського міського центру нефрології та гемодіалізу 60-річний Сергій: він виявився просто везунчиком, адже в листі очікування чоловік перебував усього декілька днів. Минулого тижня він тільки здав останній аналіз. Операцію з пересадки нирки проводила команда на чолі із Владиславом Закордонцем.

Пересадку печінки провели в Національному інституті хірургії та трансплантології імені О. Шалімова. Новий орган отримала жінка з Черкащини.

Підбирала кожну пару «донор-реципієнт» Єдина інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) автоматично. Тобто без людського фактору. Кому дістанеться орган — визначила система.

До слова, Охматдит нагадав батькам про обачність із грошима: рятували дітей із монетами у шлунках. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.