Догори
Дати відгук

Лікар розповів, як зберегти зуби у похилому віці

З віком у багатьох порушується робота ендокринної системи

2 хв на прочитання24 Вересня 2023, 16:00
Поділитись:

Регулярне та правильне чищення зубів, а також вживання в їжу грубоволокнистих овочів та фруктів допоможуть зберегти здоров’я зубів у літньому віці. Про це розповів лікар-стоматолог.

Він нагадав, що у людей похилого віку часто виникають такі проблеми, як запалення ясен у вигляді гінгівіту, пародонтиту, які з’являються багато в чому через велику кількість липких вуглеводів, що містяться в борошняній продукції та картоплі.

«Все це без належної гігієни може накопичуватися і дуже швидко формувати зубні конгломерати, на яких розташовується велика кількість бактерій», — пояснив фахівець.

Крім того, з віком у багатьох порушується робота ендокринної системи, у тому числі щитовидної, паращитовидної залоз та надниркових залоз, що призводить до зміни складу слини та тканинних рідин.

«Це, у свою чергу, провокує досить швидке та агресивне утворення надясневого та підясенного зубного каменю. За рахунок наявності каменю йде постійне мікробне роздратування тканин, яке призводить поступово до втрати кісткової тканини, до відходу ясен з оголенням кореня», – попередив стоматолог.

Лікар нагадав про необхідність обов’язкового щоденного чищення зубів вранці після їжі та ввечері перед сном. Також корисно використовувати вощені зубні нитки із вмістом фтору та йоржики для проміжків між зубами. При цьому йоржики повинні проходити у міжзубний простір із зусиллям, таким чином краще справляючись зі своїм завданням.

Для підтримки здоров’я зубів у літньому віці експерт порекомендував також використовувати іригатор і є більше грубої їжі, яка допоможе очистити зуби від нальоту – наприклад, яблука чи морква.

Проте найнадійнішим засобом контролю здоров’я зубів лікар назвав регулярне відвідування стоматолога.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.