Догори
Дати відгук

Лікар розповіла, як розпізнати ліки, які не діють

ГРВІ, вірусна діарея, наприклад, минають самі, а не завдяки гомеопатії.

4 хв на прочитання18 Травня 2022, 13:30
Поділитись:

«Фуфломіцином» заведено називати ліки, які нічого не лікують. Доказовий лікар Лідія Бабич розповіла, як розпізнати «фуфломіцин», щоб не витрачати зайві кошти в аптеці і головне — не витратити дорогоцінний час на неефективне «лікування».

Гомеопатія. Немає жодних наукових доказів, що це працює. «Комплексні» гомеопатичні засоби. Інколи прямих надписів на упаковках немає. Ви можете побачити в складі назви речовин і біля них позначки D10, C100 або подібні. Це означає, що діюча речовина розведена до мізерної концентрації.

Противірусні засоби «від грипу і застуди». Від вірусу грипу дійсно допомагає озельтамівір. А от від інших вірусів, що викликають ГРВІ, засобів, на жаль, не винайдено.

Ліки від герпесу — це лише ацикловір, валацикловір. Причому місцеві креми з ацикловіром насправді малоефективні.

Препарати з інтерфероном (краплі, свічки) від ГРВІ.

Імуностимулятори, модулятори — щоб не хворіти на ГРВІ.

Антисептики для горла. Справжню бактеріальну інфекцію не вилікують (наприклад, стрептококовий тонзиліт). Вірусний тонзиліт, фарингіт минає сам, а не завдяки стерилізації горла антисептиками. Цілком можна розсмоктувати льодяники з бензидаміном для зменшення болю в горлі. Малятам — краще ібупрофен або Парацетамол, холодне пиття.

Оксолінова мазь у ніс.

Ліки для підвищення імунітету в горлі, в носі.

Антисептики для носа, антибіотики для краплі / спреї в ніс.

Бактеріофаги.

Ліки від кольок у немовлят мають обмежену ефективність.

Гепатопротектори.

Ноотропи.

Ліки для зняття «тонусу» у немовлят. У переважній більшості випадків ці немовлята взагалі здорові. Фізіологічний гіпертонус минає з віком сам. «Знімати» тонус медикаментами немає сенсу, і на це насправді не впливають жодні ліки.

Ліки від гіпоксії мозку. На жаль, їх теж поки не винайшли. Особливо дивно, коли дітям через кілька місяців після пологів починають лікувати медикаментами наслідки гіпоксії, яка була в пологах. Ванни, трави, магній, екстракти мозку рогатої худоби, мікстури приготовані в аптеці, кальцій — немає сенсу давати для «покращення діяльності мозку» дитини.

Ліки для «запуску» мовлення. Немає медикаментів, від яких дитина заговорить.

Ліки для стимуляції апетиту.

Ліки від нав’язливих рухів (тиків).

Ліки для підвищення «загального тонусу організму».

Лікар підкреслює, що це не повний перелік.

Що вас має насторожити:

  • Якщо ліки нібито «від усього». Спокусливо написано — покращує, посилює, підвищує, стимулює, полегшує, поліпшує. Лікує шлунок, серце, суглоби, волосся, очі, шкіру, горло (все це водночас).
  • Немає чіткого складу, з назвами діючих речовин і їхнім дозуванням. Лише загальні слова про екстракти трав, біологічно активні речовини тощо.
  • «Ліки» продаються лише через пром.юа чи типу того.
  • Ліки, про які написано «покращують стан щитоподібної залози» або «покращують роботу печінки». Стан і робота — це просто загальне слово. Ніякої конкретики. На що саме діє препарат? Якщо немає деталей — можливо, перед вами «фуфломіцин».
  • Слова «використовується в складі комплексного лікування». Є ризик, що засіб сам по собі не дієвий.
  • Ліки від вірусів, бактерій, грибків та паразитів.

«Це хіба що антисептик для рук може їх усіх знищувати водночас. Або методи дезінфекції і стерилізації. Але не медикаменти для прийому всередину зроблять ваш організм стерильним. Бо він і не повинен бути таким. Наша мікро-спільнота мікроорганізмів дуже важлива. Таких ліків немає в англомовних джерелах. Ви ж все одно читаєте інфо в Інтернеті. Витратьте трошки більше часу і погугліть англійською. Автоматичний переклад вам допоможе», — радить Лідія Бабич.

Також буває, коли дієві ліки призначаються «не в тему»: но-шпа від кашлю, антибіотики від вірусів, відхаркувальні засоби дітям молодше 4-6 років, інгаляції не з тими препаратами або не в тих дозах.

«Я розумію, що ви можете обуритися і казати: а нам допомагає! Ми кожен раз цим рятуємося! Нам лікар щоразу призначає… Ні, я не забираю у вас «останню надію». Спробуйте без «фуфломіцинів» — ви побачите, що нічого не змінилося. ГРВІ, вірусна діарея, наприклад, минають самі, а не завдяки гомеопатії», — запевняє Лідія Бабич.
 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.